Chronický zápal prínosových dutín (sínusitída)

Chronický zápal prínosových dutín je nepríjemným spoločníkom mnohých ľudí. Prečítajte si o jeho príčinách a možnostiach liečby vrátane alternatívnych možností.

Pri chronickej sínusitíde je sliznica vo vnútri dutín dlhodobo zapálená a dutiny sú zablokované kvôli opuchu a hlienu. Akútny zápal sa vyskytuje len krátko (zvyčajne týždeň – dva), ale chronický môže trvať aj niekoľko rokov. Sínusitída je považovaná za chronickú, ak príznaky trvajú dlhšie ako 12 týždňov.

Príznaky zápalu dutín

Zápal sa prejavuje sťaženým dýchaním a chronickým sekrétom z nosa.

Prečítajte si viac (súvisiace témy):
Pravda/Lož: Zelené hlieny (sople)

Lokálne symptómy časom ustupujú do úzadia a môžu prevažovať celkové príznaky ako zvýšené teploty, únava a chronický kašeľ. Bolesti hlavy sú väčšinou nevýrazné.

Chronické zápaly majú vzhľadom k narušenému imunitnému systému tendenciu k zápalovým komplikáciám najmä očí, uší, hrtanu, priedušnice alebo priedušiek, a vo výnimočných prípadoch až k strate zraku, čuchu, sluchu, ale aj k život ohrozujúcej meningitíde.

Chronický zápal dutín a jeho najčastejšie príznaky

Bakteriálna infekcia pri chronickom zápale dutín je väčšinou len následkom iného patologického procesu, preto dochádza k opätovnej reinfekcii. Medzi príčiny patrí najmä narušený imunitný systém, ako aj iné sprievodné ochorenia.

NARUŠENÝ IMUNITNÝ SYSTÉM

Medzi patologickú imunitnú odpoveď, ktorá môže spôsobovať chronický zápal dutín, patrí hlavne alergia (senná nádcha, alergie na peľ alebo chemické látky) a autoimunitné ochorenia.
Pri autoimunitnom ochorení sa postupuje podľa jeho typu.
V prípade alergických zápalov môže alergológ predpísať antihistaminiká, ktoré potláčajú príznaky alergie, a nasadiť alergénovú terapiu, ktorá spočíva v kontrolovaním podávaní alergénu s cieľom navodenia stavu tolerancie v organizme.

Prečítajte si viac aj o prírodných antihistaminikách:
Ako potlačiť alergický zápal?

Chronický infekčný zápal (spôsobený najmä baktériami a hubami) nasvedčuje tiež na oslabený imunitný systém alebo sprievodné ochorenie (diabetes mellitus, malignómy, AIDS).

Pokiaľ otolaryngológ v takýchto prípadoch na možnú poruchu imunity a sprievodné ochorenia myslí a pacienta nasmeruje na ďalšie vyšetrenia, prispeje v podstatnej miere ku skorému stanoveniu diagnózy a zlepšeniu prognózy.

NARUŠENÝ MIKROBIÓM DÝCHACÍCH CIEST

Nosová dutina je dôležitým rozhraním s vonkajším prostredím, nakoľko býva vystavená znečisťujúcim látkam, aeroalergénom, mikróbom a spóram húb. Nos je obývaný širokou škálou potenciálne patogénnych ako aj neškodných baktérií.

Viac o potenciálne patogénnych baktériách sa dočítate v našom článku: Pravda/Lož: Zelené hlieny (sople)

Tento mikrobióm spolu s ostatnými nástrojmi (ako neustály pohyb riasiniek, hlien s obsahom enzýmu lyzozým) zabezpečujú rovnováhu a zabraňujú rastu patogénnych mikroorganizmov.

Preto sú v súčasnosti infekcie skôr vnímané ako nerovnováha medzi prospešným mikrobiómom a bakteriálnymi patogénmi, čo vedie k zvýšenému rastu mikróbov vyvolávajúcich zápalovú reakciu.
Jedným bakteriálnym druhov, ktorý môže potenciálne zohrávať úlohu pri vývoji chronickej sínusitídy a polypov, je zlatý stafylokok.
Ďalším typom patogénu môžu byť plesne. Mnohé dlhodobejšie chronické infekcie dutín sa považujú za plesňové. Štúdia Mayo Clinic sa zamerala na skupinu 210 jedincov s chronickými sínusovými infekciami a zistila, že 96% z nich malo v hliene plesne.

Taktiež sa dá predpokladať prepojenie medzi ústnym, črevným mikrobiómom a mikrobiómom nosa.

Vedci zistili, že potenciálne nebezpečné zmeny v ústnej mikroflóre putujú aj do dýchacieho traktu a že bariéra medzi prostredím úst a čreva je slabšia, než sa predpokladalo. Aj u zdravých ľudí totiž baktérie z úst prechádzajú do čreva a usídľujú sa v ňom.

POLYPY A VYCHÝLENÁ NOSOVÁ PRIEHRADKA

Zápal v dôsledku polypov alebo vychýlenia nosovej priehradky môže mať za následok sťažené dýchanie cez nos a čiastočnú alebo úplnú stratu čuchu.
Konzervatívna liečba spočíva v aplikácii lokálnych kortikosteroidov, niekedy za podpory antihistaminikami. Tieto stavy sa riešia zväčša chirurgicky. Polypóza je však väčšinou recidivujúca a vyžaduje si dlhodobú starostlivosť.

STRATA HLIENOTVORNÝCH BUNIEK A RIASINIEK

Strata hlienotvorných buniek a riasiniek, ktoré by mali slúžiť k zachytávaniu nečistôt a k ich transportu smerom preč z dýchacích ciest. Vyznačuje sa vysušenou sliznicou s tvorbou zelených krúst.
Príčina sa dáva do súvisu s baktériami a externými príčinami (napr. znečistenie životného prostredia).
Liečba spočíva v inhaláciách, výplachoch a zvlhčovaní sliznice nosovej dutiny.

ĎALŠIE MOŽNÉ PRÍČINY ZÁPALU DUTÍN

  • dochádza k tvorbe viskózneho dekrétu (cystická fibróza)
  • reflux, kedy žalúdočná kyselina poškodzuje sliznicu dutín
  • infekcia, šíriaca sa zo zubov
  • alergia na mikroorganizmy

Ako sa diagnostikuje zápal dutín?

ORL vyšetrenie, RTG, endoskopické vyšetrenie, CT vyšetrenie, kultivácia aerobných aj anaerobných mikroorganizmov.

Ako sa lieči zápal dutín?

Antibiotiká majú len obmedzený význam a využívajú sa najmä pri akútnom prepuknutí infekcie a pri jej šírení. V prípade prítomnosti plesní sa pridáva lokálna antimykotická liečba.

Chronické rinosinusitídy vyžadujú často aj chirurgický zásah s cieľom obnoviť ventiláciu postihnutých prínosových dutín.

Známa punkcia alebo prerážanie dutiny je považované za zastaralé a dnes ju nahrádza miniinvazívna operácia v anestéze.

Nosné spreje s lokálnymi kortikosteroidmi pomáhajú so zápalom a sú predpisované najmä v rámci pooperačných stavov. Celkové kortikoidy sa nezvyknú predpisovať vzhľadom na ich nežiaduce účinky.

Ako zvýšiť účinnosť liečby?

PREPLACHOVANIE DUTÍN

Preplachovanie dutín soľným roztokom z vody a soli a naparovanie sú typické domáce recepty, ktoré sa používajú na zvlhčovanie dutín, zmiernenie opuchu a uvoľnenie hlienu.
Po skončení si vždy nakvapkajte do každej nosnej dierky pár kvapiek mierne teplého ghee. Zabezpečíte tak dutinám ochranu pred vysušením zo soli a výživu pre zdravé mikróby, ktoré žijú v dutinách, a zároveň podporíte očistný účinok a prirodzenú imunitu voči cudzím mikróbom.

NOSNÝ SPREJ S PROBIOTIKAMI

Na trhu už sú k dispozícii aj nosné spreje s probiotikami, ktoré berú do úvahy dôležitosť rovnováhy v nosnom mikrobióme. Aj napriek tomu, že štúdie skončili s rozporuplnými výsledkami, je možné predpokladať pozitívny účinok vďaka osídlemiu sliznice probiotickými baktériami, ktoré posilňujú prirodzenú ochrannú funkciu v ostatných mikrobiómoch.

Výrobca však zdôrazňuje potrebu používania tohto produktu počas 3-mesacov na to, aby probiotické baktérie (Streptococcus salivarius 24SMBc a Streptococcus oralis 89a) pokryli sliznicu nosa tak aby sa sliznica nosa plne zregenerovala a vrátila sa prirodzená obranyschopnosť nosovej sliznice. 

PROTIZÁPALOVÁ STRAVA

Ak chcete zvýšiť úspešnosť liečby, odporúčam vám prejsť na konzumáciu protizápalovej stravy. Živiny, nachádzajúce sa v odporúčaných potravinách, hrajú kľúčovú úlohu v boji proti zápalovým procesom. Dôkazy pochádzajú z laboratórnych, klinických aj epidemiologických štúdií. 

Ak chcete zájsť ešte o krok ďalej, môžete absolvovať celú Protizápalovú kúru, ktorá zameriava na komplexný prístup k zdraviu. 

príručke sa dočítate napríklad aj o tom, ktoré výživové doplnky podporujú boj so zápalmi, zvyšujú účinnosť antibiotík a znižujú pravdepodobnosť recidívy. Medzi ne patrí napríklad systémová enzymoterapia (SET), ktorej účinky boli dokázané viacerými štúdiami.

„SET stupňuje resorpciu perorálne užívaných antibiotík a zvyšuje ich koncentráciu v krvi. Antibiotiká tiež vplyvom SET prenikajú aj do ťažko prístupných oblastí organizmu.
Zatiaľ čo u 70 mužov aj žien s chlamydiovými, mykoplazmovými a ureaplazmovými urogenitálnymi infekciami, liečebnými 20 dní antibiotikami bolo zaznamenané klinické vyliečenie v 61,4 %, u 78 chorých liečených 20 dní 1/2 dávkou antibiotík a preparátom SET Wobenzymem došlo k vyliečeniu v 92,3%.“

NOUZA, K., WALD, M. Systémová enzymoterapie – perorální podávání kombinace proteáz: farmakologie a využití v léčebné praxi. In Praktické lékárenství [online]. 03/2006: 123-125. [cit. 2018-08-28]. Dostupné z: solen.cz

Väčšina výživových doplnkov, ktoré sú používané na enzymoterapiu obsahuje okrem iných aj bromelaín – enzým, získavaný z ananásu. Jeho účinok v znižovaní zápalu a zmierňovaní symptómov u ľudí so zápalom dutín bol potvrdený aj v samostatnej štúdií. Pacienti v skupine s monoterapiou Bromelain-POS ukázali štatisticky významné rýchlejšie zotavenie zo symptómov v porovnaní s inými skupinami liečby.

Zdroje k článku:

JEWELL, T. Chronic Sinusitis. Healthline.com [online]. Reviewed on June 21, 2017. [cit 2018-08-25].

ŠEBOVÁ, I., SIVÁČEK, J. Chronická rinosinusitída. In Via practica [online]. 2005; roč. 2 (11): 469–471. [cit 2018-08-25]. Dostupné z: solen.cz

ROTTENBERG, J. Diagnostika a léčbs chronické rhinosinusitis. In Interní Medicína pro praxi [online]. 2006; 6: 292–295. [cit 2018-08-25]. Dostupné z: solen.cz.

ZELENÍK, K., KOMÍNEK, P. Prejavy vrodených porúch imunity v ORL oblasti. In Pediatrie pro praxi [online]. 2013; 14(1): 18-20. [cit 2018-08-25]. Dostupné z: solen.cz.

BRAUN, J.M. et al. Therapeutic use, efficiency and safety of the proteolytic pineapple enzyme Bromelain-POS in children with acute sinusitis in Germany. In In Vivo [online]. 2005 Mar-Apr; 19(2): 417-21. [cit. 2018-08-28]. Dostupné z: PubMed.

https://www.annallergy.org/article/S1081-1206(18)30375-2/fulltext

Autor: Mgr. Jana Šaffa

Jana je zakladateľka portálu e-Terapia.sk so zázemím vo výskume aj výžive. Vedie zdravotnícky tím, ktorý sa venuje poskytovaním individuálnych konzultácií pacientom, ktorí si nevedia dať rady so svojím zdravotným stavom a preferujú komplexný prístup. Odborný tím dopĺňa o pohľad alternatívnej medicíny, najmä ajurvédy a nutričné poradenstvo, ktorým sa venovala v rámci certifikovaného štúdia a pokračuje vo svojom odbornom vzdelávaní aj naďalej. Okrem toho je tiež autorom úspešných kníh e-Terapie.sk: Protizápalová kúra a Zachráňte imunitu sebe aj svojim deťom a vo svojom voľnom čase sa okrem svojej rodiny venuje aj písaniu článkov.

Pridaj komentár