0

TOP protizápalové potraviny

#protizápalovástrava#zápal

Tu nájdete zoznam TOP protizápalových potravín, ktorých účinok bol dokázaný vedeckými štúdiami:

1. BOBUĽOVÉ OVOCIE

Bobuľové ovocie je okrem vlákniny, vitamínov a minerálov vynikajúcim zdrojom antioxidantov, ktoré majú protizápalové účinky a môžu znížiť riziko ochorení.

Jedna štúdia zistila, že muži, ktorí denne konzumovali čučoriedky, produkovali významne viac NK buniek, ktoré napomáhajú správnemu fungovaniu imunitného systému.

V inej štúdii mali muži a ženy s nadváhou, ktorí jedli jahody, nižšie hladiny určitých zápalových markerov, spojených so srdcovým ochorením.

Určite si medzi nimi nájdete svoje obľúbené: maliny, brusnice, černice, egreše, ríbezle, čučoriedky.

(01)

2. MASTNÉ RYBY

Mastné ryby sú bohaté na protizápalové omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA), bez ktorých sa ľudský organizmus nezaobíde, pretože si ich nevie vytvoriť sám.

Hoci všetky druhy rýb obsahujú niektoré omega-3 mastné kyseliny, mastné ryby patria medzi najlepšie zdroje: losos, sardinky, sleď, makrela.

EPA a DHA znižujú zápal, ktorý môže okrem iného spôsobiť metabolický syndróm, ochorenie srdca, cukrovku a ochorenie obličiek.

V klinických štúdiách ľudia konzumujúci lososa alebo EPA a DHA doplnky mali znížený zápalový marker CRP.

(02)

3. BROKOLICA

Brokolica patrí medzi kapustovú zeleninu. 

Výskum ukázal, že konzumácia kapustovej zeleniny je spojená so zníženým rizikom ochorení srdca a rakoviny. To môže súvisieť s protizápalovými účinkami antioxidantov, ktoré obsahujú.

Brokolica je bohatá na sulforafan, antioxidant, ktorý bojuje proti zápalu znížením hladín cytokínov a NF-kB.

Medzi kapustovú zeleninu patrí aj karfiol, ružičkový kel a kel.

(03)

Prečítajte si viac (súvisiace témy):
Ako a prečo funguje protizápalová strava?

4. ZELENÝ ČAJ

Zelený čaj je jedným z najzdravších nápojov. Ukázalo sa, že znižuje riziko srdcových ochorení, rakoviny, Alzheimerovej choroby, obezity a ďalších stavov.

Mnohé z jeho prínosov sú spôsobené jeho antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami, najmä látkou nazývanou epigallocatechin-3-galát (EGCG). EGCG inhibuje zápal znižovaním produkcie prozápalových cytokínov a poškodením mastných kyselín vo vašich bunkách.

(04)

5. KURKUMA

Kurkuma je koreň, pochádzajúcu z Ázie a je nenahraditeľnou prísadou v Ajurvéde.

Má ďalekosiahle pozitívne účinky na zdravie. Jej najvzácnejšou zložkou je kurkumín – silná protizápalová látka, antioxidant a žlté farbivo.

Kurkuma je účinná pri znižovaní zápalu súvisiaceho s artritídou, cukrovkou a inými ochoreniami.

Keď ľudia s metabolickým syndrómom užívali 1g kurkumínu denne, zaznamenali významný pokles CRP v porovnaní s placebom.

Ďalšie obľúbené protizápalové korenia: rasca, fenikel, zázvor.

(05)

6. ĎALŠIE PROTIZÁPALOVÉ POTRAVINY

Medzi ďalšie protizápalové potraviny patria najmä tie, ktoré sú rastlinného pôvodu, ako zelenina, ovocie, orechy, semená, fazuľa a strukoviny.

Konzumáciu živočíšnych bielkovín (najmä červeného mäsa) treba zvážiť a uprednostniť skôr mastné ryby a bielkoviny rastlinného pôvodu:

  • Strukoviny ako mungo fazuľky, cícer, šošovica, atď.
  • Semená a orechy

Uistite sa, že má vaša protizápalová strava zdravú rovnováhu medzi bielkovinami, sacharidmi a tukmi, a že zabezpečuje vášmu telu dostatok vitamínov, minerálov, vlákniny a vody.

POTRAVINY, KTORÉ NAOPAK PODPORUJÚ ZÁPALY

  • Rafinované cukry, ktoré sa nachádzajú nielen v sladkostiach, ale aj sladených nápojoch
  • Rafinované sacharidy (biele pečivo, cestoviny, atď.)
  • Spracované a balené potraviny, ktoré obsahujú nezdravé tuky
  • Spracované mäsové výrobky
  • Slané potraviny
  • Niektoré oleje: spracované semenné a rastlinné oleje ako sójový a kukuričný olej
  • Nezdravé tuky a potraviny s „čiastočne hydrogenovaným“ tukom
  • Alkohol v akomkoľvek množstve
  • Kofeín

PROTIZÁPALOVÁ KÚRA

Ak chcete zájsť ešte o krok ďalej, môžete absolvovať celú Protizápalovú kúru, ktorá zameriava na komplexný prístup k zdraviu.

príručke sa dočítate napríklad aj o tom, ktoré výživové doplnky podporujú boj so zápalmi, zvyšujú účinnosť antibiotík a znižujú pravdepodobnosť recidívy. Medzi ne patrí napríklad systémová enzymoterapia (SET), ktorej účinky boli dokázané viacerými štúdiami.

„SET stupňuje resorpciu perorálne užívaných antibiotík a zvyšuje ich koncentráciu v krvi. Antibiotiká tiež vplyvom SET prenikajú aj do ťažko prístupných oblastí organizmu.
Zatiaľ čo u 70 mužov aj žien s chlamydiovými, mykoplazmovými a ureaplazmovými urogenitálnymi infekciami, liečebnými 20 dní antibiotikami bolo zaznamenané klinické vyliečenie v 61,4 %, u 78 chorých liečených 20 dní 1/2 dávkou antibiotík a preparátom SET Wobenzymem došlo k vyliečeniu v 92,3%.“

NOUZA, K., WALD, M. Systémová enzymoterapie – perorální podávání kombinace proteáz: farmakologie a využití v léčebné praxi. In Praktické lékárenství [online]. 03/2006: 123-125. [cit. 2018-06-14]. Dostupné z: solen.cz

Zdroje k článku:

Protizápalová kúra
https://www.healthline.com/nutrition/13-anti-inflammatory-foods#section9

Štúdie k bobuliam (1):
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/24512603/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26501271/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/22111516/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/21242652/

Štúdie k mastným rybám (2):
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/24860193/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/18541602/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26829184/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26829184/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/21142420/

Štúdie k brokolici (3):
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/21593509/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/12094621/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/21129940/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/25705128/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/25054107/

Štúdie k zelenému čaju (4):
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/20370896/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/15350981/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/17584048/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26299975/

Štúdie ku kurkume (5):
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/17569207/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26088351/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26007179/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/25688638/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/22407780/

Zdieľať

Najnovšie články