Chronický helikobakter

Trápi vás chronický helikobakter? Prečítajte si viac o tejto rozšírenej baktérií, príčinách, príznakoch ochorenia aj o tom, ako sa zmenila odporúčaná liečba a aké máte prírodné možnosti na posilnenie jej účinkov.

Čo je to helikobater?

Helikobakter pylori je baktéria, ktorá sa bežne nachádza v zažívacom trakte až 60 % ľudí. Väčšinou infikuje žalúdok už počas detstva a jeho prítomnosť býva neškodná.

Helikobakter však môže dráždiť a ničiť žalúdočnú výstelku, viesť k chronickému zápalu žalúdka a spôsobiť vredy v žalúdku alebo dvanástorníku, prípadne až rakovinu žalúdka.

Poznámka: Helicobacter pylori je často nesprávne zamieňaný s baktériou Campylobacter, ktorá má podobnú štruktúru.

Príčiny helikobaktera

Stále nie je jasné, ako sa helikobakter šíri, no predpokladá sa šírenie z úst do úst. Človek sa tiež môže infikovať pri nedostatočnej hygiene po veľkej potrebe, pri kontakte s kontaminovanou vodou alebo jedlom.

Mikrobióm helikobaktera

Ako dôležitý faktor, ovplyvňujúci rozvoj ochorenia sa ukázal mikrobióm žalúdka. Voľakedy sa predpokladalo, že prostredie žalúdka, ktoré sa vyznačuje prítomnosťou kyselín, nie je schopné podporovať mikrobiálnu komunitu. Nedávny výskum však odhalil komplexnú mikroflóru nachádzajúcu sa v žalúdku.

Dôkaz, že mikrobióm špecificky funguje na podporu zdravia a prevenciu chorôb a že dysbióza prispieva k zápalu, náchylnosti k patogénom a chorobám (vrátane rakoviny), je nesporný.

Veľký pokrok sa dosiahol v pochopení komplexnej súhry medzi mikrobiómom žalúdka a H. pylori pri rozvoji zápalu žalúdka a rakoviny, avšak sú potrebné podrobnejšie štúdie na pochopenie príčiny a následku: či karcinogenéza vedie k zmenám v mikroprostredí, ktoré vytvárajú miesto pre mikróby alebo naopak, či zmeny v mikrobiálnej populácii alebo jej funkcie (napríklad v dôsledku antibiotickej liečby) prispievajú ku vzniku rakoviny.

Avšak je známe, že dlhodobá infekcia H. pylori vedie k neutralizácii žalúdočného prostredia, čo môže priamo prispievať k zmenám v žalúdočnom mikrobióme.

Príznaky helikobaktera

Väčšina ľudí nemá žiadne príznaky. Príznaky sa objavujú len u približne 20% infikovaných.

Infekcia sa môže prejavovať aj množstvom ďalších symptómov: grganie, pocit nafúknutia, nevoľnosť, pálenie záhy, horúčka, nedostatok chuti do jedla, nevysvetliteľná strata hmotnosti, atď. Tieto príznaky však môžu byť spôsobené aj s inými ochoreniami. Ak niektorý z týchto príznakov pretrváva, kontaktujte svojho lekára.

Komplikácie helikobaktera

Približne u 10 % ľudí spôsobí infekcia vred. V takom prípade symptómy môžu zahŕňať: bolesti brucha, najmä nalačno v noci alebo niekoľko hodín po jedle. Konzumácia jedla alebo užívanie antacidových liekov môžu túto bolesť zmierniť.

Najobávanejšou komplikáciou je rakovina žalúdka. Adenokarcinóm žalúdka je treťou najčastejšou príčinou úmrtí súvisiacich s rakovinou na celom svete. Najznámejším rizikovým faktorom tohto ochorenia je infekcia Helicobacter pylori, ktorá vedie k rozvoju premalígnych lézií, ktoré môžu viesť k rakovine žalúdka. Aj keď je H. pylori najčastejšou bakteriálnou infekciou na celom svete, len u 1% až 3% infikovaných jedincov sa vyvinie rakovinu žalúdka.

Diagnostika helikobaktera

V prípade, ak ste sa ešte neliečili na helikobaktera, môže lekár odobrať vzorku krvi na vyšetrenie protilátok proti H. pylori.

Ďalšou možnosť je zaslanie vzorky stolice do laboratória na analýzu.

Pri dychovom teste prehltnete prípravok obsahujúci močovinu. Ak sú prítomné baktérie H. pylori, dôjde k uvoľneniu enzýmu, ktorý uvoľní oxid uhličitý, ktorý potom deteguje špeciálne zariadenie.

Najmenej príjemnou je endoskopia, pri ktorej lekár vloží dlhý, tenký nástroj nazývaný endoskop do úst a postupne sa ním dostane dole do žalúdka a dvanástnika. Vďaka pripojenej kamere lekár vidí orgány zvnútra a ak je to potrebné môže odobrať vzorky z týchto oblastí.

Liečba helikobaktera býva náročná

Liečba helikobaktera je často náročná najmä kvôli „jedinečnosti“ jeho vlastností a súvisiacich okolností.

  • Bektérie H. pylori sú prispôsobené tomu, aby mohli žiť v kyslom prostredí žalúdka. Špirálovitý tvar im umožňuje preniknúť do žalúdočnej steny, kde sú chránené hlienom a imunitné bunky a antibiotiká nemajú na nich dosah.
  • Účinnosť mnohých antimikrobiálnych látok sa značne znižuje pri kyslom pH žalúdka.
  • Navyše žalúdok neustále vylučuje kyselinu a vypúšťa svoj obsah takže dochádza k nízkej koncentrácii účinných látok v cieľovom mieste.
  • Helikobakter vytvára látky, ktoré neutralizujú žalúdočné kyseliny, aby mohol prežiť.

Lieky

Lekár vám pravdepodobne navrhne liečbu v prípade, ak vám helikobakter spôsobuje problémy alebo máte zvýšené riziko rakoviny žalúdka alebo vzniku vredu (napríklad na základe vašej alebo rodinnej anamnézy).

Tradične sa na liečbu H. pylori používala troj-kombinácia liekov (inhibítora protónovej pumpy (PPI), klaritromycínu a amoxicilínu) počas 7-14 dní. Výsledky tejto kombinácie sa však časom kvôli získaniu rezistencie výrazne znížili a v súčasnosti býva takáto liečba úspešná iba v 50-79% prípadov.

Ak kultivácia preukázala rezistenciu voči antibiotikám, odporúča sa štvor-kombinácia liekov, ktoré zvyčajne pozostávajú z PPI s 3 antibiotikami, medzi ktoré patrí amoxicilín, klaritromycín, metronidazol a tetracyklín. Liečba môže prebiehať rôzne a zvyčajne trvá maximálne dva týždne.

Sekvenčná liečba s odhadovanou úspešnosťou 90-94 % pozostáva z duálnej terapie (PPI plus amoxicilín) po dobu 5 dní, po ktorej nasleduje troj-kombinácia (PPI plus klaritromycínom a tinidazolom alebo metronidazolom) počas ďalších 5 dní. Zvýšenie úspešnosti by mohlo byť pravdepodobne dosiahnuté pokračovaním v užívaní amoxicilínu počas celej doby liečby a / alebo predĺžením trvania na 14 dní. Nie sú však zatiaľ k dispozície štúdie, ktoré by tieto hypotézy overili.

Súbežná liečba s úspešnosťou nad 90-94 % pozostáva zo štyroch liekov (PPI, klaritromycín, metronidazol / tinidazol a amoxicilín) podávaných dvakrát denne počas 3 až 7 dní. Rovnako ako u sekvenčnej terapii sú potrebné štúdie na overenie, či predĺženie trvania zlepší výsledky.

Štvor-kombinácia obsahujúca bizmut pozostáva z bizmutovej soli, tetracyklínu HCl, metronidazolu / tinidazolu a PPI podávaného trikrát až štyrikrát denne počas až 14 dní. Táto terapia sa však môže použiť len v krajinách, kde je k dispozícii bizmut.

Liečba vysokými dávkami PPI / amoxicilínom vyzerá tiež sľubne a predpokladá sa u nej úspešnosť nad 90%.

Najmenej štyri týždne po skončení užívania liekov je potrebné otestovať úspešnosť liečby.

Ako podporiť liečbu helikobaktera?

Existujú stovky vedeckých štúdií a publikácií, ktoré sa venujú antibiotickej aktivite rôznych produktov proti H. pylori. Aj keď boli niektoré látky schopné znížiť počet baktérií v žalúdku, no nedokázali ich natrvalo odstrániť. Preto by mala byť prírodná liečba používaná len ako podporný doplnok na zvýšenie účinkov odporúčanej liečby. Nezabudnite sa porozprávať so svojím lekárom skôr, ako začnete s doplnkovou liečbou.

VÝŽIVOVÉ DOPLNKY

Probiotiká

Probiotiká sú zdrojom prospešných baktérií a kvasiniek, ktoré sa normálne vyskytujú v mikrobióme tela. Probiotiká sa môžu použiť na zvýšenie účinnosti antimikrobiálnej liečby vďaka zvýšeniu miery eradikácie a zníženiu vedľajších účinkov. Dve metaanalýzy naznačujú mierny účinok. Výskumníci našli dôkazy, ktoré naznačujú, že baktérie Lactobacillus acidophilus prinášajú najlepšie výsledky.

Brusnicová šťava

Šťava z brusníc zabraňuje baktériám, aby sa prichytili k žalúdku. Jedna štúdia odporúča každý deň 250 ml šťavy z brusníc.

Extrakt zo sladkého drievka

Extrakt zo sladkého drievka je bežným prírodným liekom na žalúdočné vredy. Hoci sú potrebné ďalšie dôkazy, existujúce testy na zvieratách a ľuďoch sú sľubné. Podľa štúdie z roku 2009 koreň sladkého drievka priamo nezabije baktérie, ale pomáha zabrániť ich prichyteniu na bunkové steny a preto funguje najlepšie v počiatočných štádiách infekcie.

Kórejský červený ženšen

Kórejský červený ženšen ukázal aktivitu proti H. pylori u laboratórnych zvierat. Červený ženšen je iný ako štandardný ženšen a má široké spektrum použitia.

PROTIZÁPALOVÁ STRAVA

Neexistuje zatiaľ síce žiadny dôkaz o tom, že strava zohráva úlohu pri vredoch u ľudí infikovaných H. pylori.

Avšak živiny, nachádzajúce sa v protizápalových potravinách, hrajú kľúčovú úlohu v boji proti zápalovým procesom. Dôkazy pochádzajú z laboratórnych, klinických aj epidemiologických štúdií.

Medzi známe protizápalové potraviny, ktoré majú vplyv na H. pyroli, patrí napríklad:

  • Prirodzené probiotiká sa prirodzene nachádzajú napríklad vo fermentovaných potravinách, ako je kefír, kapusta, keksy, kombucha, tempe, kimchi a ďalších, ako je jogurt, miso polievka, poi, špargľa, pór a cibuľa.
  • Prirodzene sa vysytujúce prebiotiká pomáhajú podporovať zdravé črevné baktérie tým, že poskytujú potravu pre baktérie. Medzi prebiotické potraviny patria celozrnné obilniny, cibuľa, banány, cesnak, med, artičoky a pór.
  • Zelený čaj môže pomôcť zabíjať a spomaliť rast baktérií Helicobacter na základe štúdie na myšiach. Štúdia zistila, že konzumácia zeleného čaju pred infekciou zabraňuje zápalu žalúdka. Konzumácia čaju počas infekcie znižuje závažnosť zápalu žalúdka.
  • Brokolica – Sulforafan nachádzajúci sa v brokolici môže byť účinný proti H. pylori. Výskum na myšiach a ľuďoch naznačuje, že znižuje zápal žalúdka. Môže tiež znížiť kolonizáciu baktérií a jej účinky. Štúdia ľudí s diabetes mellitus 2. typu a H. pylori dokázala účinok.
  • Korenia a bylinky: zázvor (môže mať tiež vlastnosti znižujúce vredy), tymián (má tiež všeobecné antibakteriálne vlastnosti), kurkuma, oregáno, škorica
  • Olivový olej má silné antibakteriálne schopnosti proti ôsmim kmeňom H. pylori. Tri z týchto kmeňov sú odolné voči antibiotikám.

Okrem týchto protizápalových potravín má antibakteriálne schopnosti proti H. pylori aj med. Výskumníci naznačujú, že používanie medu so štandardnou liečbou by mohol skrátiť dĺžku liečby.

Ak chcete zájsť ešte o krok ďalej, môžete absolvovať celú Protizápalovú kúru, ktorá sa zameriava na komplexný prístup k zdraviu.

HYGIENA

Základom prevencie proti helikobakterovi sú zdravé hygienické návyky. Aby ste minimalizovali riziko infikovania sa H. pylori, dôkladne si umývajte ruky a všetky nástroje používané na varenie a jedenie. Na umývanie používajte teplú mydlovú vodu.

S nikým iným nezdieľajte príbor, hrnček, pohár, fľašu ani nič podobné.

Všetko ovocie a zeleninu umyte teplou mydlovou vodou alebo produktom na umývanie ovocia a zeleniny a dobre opláchnite.

NEZABUDNITE NA REGENERÁCIU MIKROBIÓMU

Na liečbu helikobaktera sa používa naozaj silná kombinácia antibiotík, ktorá ničí aj prospešné baktérie v mikrobiómoch, vrátane toho žalúdočného.

Ako ste sa mohli dočítať, medzi teóriami, ktoré vedci skúmajú, je aj hypotéza, že antibiotická liečba vedie k dysbióze, ktorá sa môže podieľať na vzniku rakoviny žalúdka.

Nezabudnite sa preto po skončení antibiotickej liečby zamerať na regeneráciu mikrobiómu.

Mikrobióm okrem toho, že vplýva aj helikobakterovú infekciu v podstate ovplyvňuje takmer každý aspekt zdravia

Prostredníctvom komplexných imunitných mechanizmov sa vplyv jednotlivých mikrobiómov rozširuje na systémy vzdialených orgánov. Okrem toho, jednotlivé mikrobiómy plnia mnoho zdraviu prospešných funkcií, najmä ochrana pred infekciou, budovanie imunitnej tolerancie, ako aj rôzne lokálne funkcie. 

Svoje funkcie si však dokážu plniť  len za predpokladu, že sú baktérie a mikróby v správnom pomere a zložení.

TERAPIE BUDÚCNOSTI

Štúdie ukazujú, že baktérie H. pylori sú citlivé na svetlo. Fototerapia používa ultrafialové svetlo na odstránenie H. pylori v žalúdku. Vedci sa domnievajú, že fototerapia používaná v žalúdku je bezpečná.

Je tiež lákavé špekulovať, že budúce štúdie identifikujú špecifické populácie baktérií, a prinesú stratégie na manipuláciu s mikrobiómom, aby sa v konečnom dôsledku zabránilo chorobe.

NAJČASTEJŠIE MÝTY

Spotreba vody nevylieči H. pylori ani vredy.

Cesnak proti helikobakterovi nefunguje. Štúdie zahŕňajúce cesnak nezistili žiadny vplyv na H. pylori ani výskyt rakoviny žalúdka.

Zdroje k článku:
https://www.healthline.com/health/helicobacter-pylori#outlook
https://www.healthline.com/health/digestive-health/h-pylori-natural-treatment#prevention
wikihow.com/Cure-H.-Pylori-Naturally%3Famp%3D1
http://www.healthline.com/health/helicobacter-pylori#Treatment7
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3925854/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3925854/#!po=14.7260
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2841357/?report=reader#!po=20.1493
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5629027/

Autor: Mgr. Jana Šaffa

Jana je zakladateľka portálu e-Terapia.sk so zázemím vo výskume aj výžive. Vedie zdravotnícky tím, ktorý sa venuje poskytovaním individuálnych konzultácií pacientom, ktorí si nevedia dať rady so svojím zdravotným stavom a preferujú komplexný prístup. Odborný tím dopĺňa o pohľad alternatívnej medicíny, najmä ajurvédy a nutričné poradenstvo, ktorým sa venovala v rámci certifikovaného štúdia a pokračuje vo svojom odbornom vzdelávaní aj naďalej. Okrem toho je tiež autorom úspešných kníh e-Terapie.sk: Protizápalová kúra a Zachráňte imunitu sebe aj svojim deťom a vo svojom voľnom čase sa okrem svojej rodiny venuje aj písaniu článkov.

Pridaj komentár