Syndróm dráždivého čreva je ochorenie separátne od zápalových ochorení čriev (ako Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída), ktoré postihuje 3 až 20 percent ľudí.

PRÍZNAKY SYNDRÓMU DRÁŽDIVÉHO ČREVA (IBS)

Medzi najčastejšie príznaky patria:

  • Bolesť brucha, kŕče alebo nadúvanie, ktoré zvyčajne ustúpia alebo úplne zmiznú po nasledovnej stolici (bolesť žalúdka je charakteristickým znakom a postihuje viac ako 80% ľudí s IBS)
  • Hnačka alebo zápcha – niekedy sa striedajú záchvaty hnačky a zápchy
  • Hlien v stolici

Príznaky sa pohybujú od minoritných až po príznaky narúšajúce každodenný život.

V rôznych fázach života zvyknú meniť svoju intenzitu, bývajú obdobia kedy sa príznaky zlepšia alebo dokonca úplne zmiznú. Tie sa striedajú s obdobím, kedy sú príznaky horšie.

Príznaky podobné IBS však môžu spôsobovať aj iné reakcie na potraviny, napríklad citlivosť na potraviny v dôsledku ktorých dochádza k reakcii imunitného systému (konkrétne IgG) alebo histamínová intolerancia.
Obe sa môžu prejavovať tráviacimi ťažkosťami a bývajú spojené s viacerými “nevysvetliteľnými“ ťažkosťami, medzi ktoré patrí únava, bolesť svalov a kĺbov, svrbenie a pálenie kože, opuchy, poruchy spánku, atď.

Môže však ísť aj o potravinovú alergiu alebo nedostatok tráviacich enzýmov. Vo všetkých týchto prípadoch je eliminačná diéta základom identifikácie problematických potravín.

V súčasnosti sa čoraz častejšie vyskytujú aj chronické zápalové ochorenia čriev ako Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, a rakovina čriev, ktorých odhalenie patrí do rúk skúseného gastroenterológa.

Prečítajte si viac o týchto ochoreniach: Črevné ochorenia

PRÍČINY SYNDRÓMU DRÁŽDIVÉHO ČREVA (IBS)

Príčina IBS nie je známa.
Medzi faktory, ktoré významne vplývajú na IBS, patria:

  • Nervový systém. Abnormality nervov v tráviacom systéme môžu viesť k nesprávne koordinovaným signálom medzi mozgom a črevom, čo môže spôsobiť zmeny, ktoré sa normálne vyskytujú v tráviacom procese, napríklad k zosilneniu alebo zoslabnutiu svalových kontrakcií. Kontrakcie, ktoré sú silnejšie a trvajú dlhšie ako normálne, môžu spôsobiť plyn, nadúvanie a hnačku. Slabé kontrakcie môžu spomaliť prechod potravy a viesť k zápche.
  • Zmeny v črevnej mikroflóre. Súčasťou mikroflóry sú “dobré” baktérie, ktoré sa nachádzajú v črevách a zohrávajú kľúčovú úlohu v zdraví. Výskum naznačuje, že mikroflóra u ľudí s IBS sa môže u zdravých ľudí líšiť od mikroflóry. IBS môže byť tiež spojený s prerastaním baktérií v črevách (SIBO).
  • Zápal v črevách. Niektorí ľudia s IBS majú zvýšený počet buniek imunitného systému v črevách. Táto reakcia imunitného systému je spojená s bolesťou a hnačkou.

O najnovších trendoch, ako podporovať mikrobióm tvorený prospešnými baktériami, ktoré ovplyvňujú takmer každý aspekt zdravia, vrátane domácich receptov sa dozviete v našej príručke: Zachráňte imunitu sebe aj svojim deťom.

SPÚŠŤAČE SYNDRÓMU DRÁŽDIVÉHO ČREVA (IBS)

Medzi hlavné spúšťače problémov patria:

  • Jedlo. IBS príznaky spôsobujú najmä FODMAP potraviny, o ktorých sa dočítate nižšie. Skutočná alergia na potraviny nezvykne spôsobovať IBS.
  • Stres. Väčšina ľudí s IBS zaznamenáva zhoršené príznaky a symptómy počas obdobia zvýšeného stresu.
  • Hormóny. Ženy majú dvojnásobnú pravdepodobnosť IBS, čo môže naznačovať, že hormonálne zmeny zohrávajú úlohu.

KOMPLIKÁCIE SYNDRÓMU DRÁŽDIVÉHO ČREVA (IBS)

  • Chronická hnačka môže viesť k poruche vstrebávania vitamínov a minerálov.
  • Zhoršená kvalita života a poruchy nálady. Skúsenosti s príznakmi a príznakmi IBS môžu viesť k depresii alebo úzkosti.
  • Chronická zápcha alebo hnačka môže spôsobiť hemoroidy.
  • IBS môže vo výnimočných prípadoch spôsobiť poškodenie čriev.
  • IBS nezvyšuje riziko rakoviny čriev.

DIAGNÓZA SYNDRÓMU DRÁŽDIVÉHO ČREVA (IBS)

Gastroenterológ môže diagnostikovať IBS na základe príznakov a vyšetrení na vylúčenie iných možných príčin:

  • Eliminačná diéta na vylúčenie vyššie spomínaných reakcií na potraviny
  • Vyšetrenie vzorky stolice na vylúčenie infekcie
  • Krvné testy na kontrolu anémie a na vylúčenie celiakie
  • Kolonoskopia, ktorá sa spravidla vykonáva len vtedy, ak má lekár podozrenie, že príznaky môžu byť spôsobené zápalovým ochorením čriev alebo rakovinou

FODMAP STRAVA

Strava s nízkym obsahom fermentovateľných sacharidov známa ako FODMAP (Fermentovateľné Oligo-, Di-, Monosacharidy A Polyoly) sa odporúča na zmiernenie príznakov IBS.

Hlavné zdroje FODMAP:

  • Oligosacharidy: pšenica, raž, strukoviny a rôzne druhy ovocia a zeleniny, ako je cesnak a cibuľa.
  • Disacharidy: Mlieko a mliečne výrobky (jogurt, syr, maslo).
  • Monosacharidy: Rôzne plody vrátane fíg a manga a sladidlá ako med a agáve.
  • Polyoly: Niektoré druhy ovocia a zeleniny vrátane ostružín a liči, rovnako niektoré nízko-kalorické sladidlá.

Prínos stravy s nízkym obsahom FODMAP bol testovaný na tisícoch ľudí s IBS vo viac ako 30 štúdiách.

  • Dôkazy zo štyroch vysokokvalitných štúdií dospeli k záveru, že pri dodržiavaní nízku dávky potravín FOODMAP je šanca na zlepšenie bolesti žalúdka a nadúvanie o 81% a 75% väčšia.
  • Niekoľko ďalších štúdií naznačilo, že diéta môže pomôcť pri liečbe plynatosti, hnačky a zápchy.                            

UNIVERZÁLNA ELIMINAČNÁ DIÉTA

Eliminačná diéta je zlatým štandardom na identifikáciu problematických potravín. Počas diéty vylúčite určité potraviny, o ktorých je známe, že zvyknú spôsobovať zdravotné problémy a opätovne ich budete zavádzať neskôr počas testovania.

Výhodou je aj úplné odľahčenie trávenia, čiastočná regenerácia tráviaceho traktu a zabezpečenie optimálnej absorpcie živín.

1. FÁZA – ELIMINÁCIA POTRAVÍN

Eliminačná fáza zahŕňa odstránenie potravín, ktoré zvyčajne spôsobujú problémy.

  • Zeleninové rizoto na 14 dní 3 x denne – na raňajky, obed a večeru.
    • Recept: osmažíte si nakrájanú zeleninu na ghee alebo olivovom oleji (nie na masle, slnečnicovom ani inom oleji, BEZ CIBUĽE) a orestujete. Po zmäknutí zeleniny pridáte koreniny (soľ, kurkuma, zázvor, rasca, koriander), basmati alebo celozrnnú ryžu (nie obyčajnú) s quinoou (v pomere 2:1) alebo pšeno alebo pohánku (môžete striedať). Následne zalejete vodou a varíte do zmäknutia.
    • Zeleninu v rizote striedajte fazuľové klíčky, mrkva, petržlen, kel, cuketu, uhorka. Uprednostňujte varenú zeleninu pred surovou.
    • Pól hodinu pred rizotom si dajte 1-1,5 g čerstvého zázvoru – tento poriadne v ústach najprv rozkúšte.
  • Na desiatu a olovrant si dajte ovocie (nezrelé banány, čučoriedky alebo jahody)
  • Zvýšenie príjmu tekutín na 2,5 litra denne (žiadne čaje, len obyčajná teplá voda). Vyhýbajte sa akémukoľvek inému jedlu a pitiu alkoholu.

2. FÁZA – ZARAĎOVANIE POTRAVÍN NÍZKYCH NA FODMAP

V tejto fáze pomaly zaraďujete vylúčené potraviny späť do vašej stravy.

Ako prvé zaraďte do stravy na desiatu Ajurvédske „jogurtové mlieko“ , ktoré ajurvéda odporúča na zmiernenie IBS.

  • Recept: ¼ šálky čerstvého probiotického jogurtu umiestnite do mixéra a miešajte tri až päť minút. Pridajte ¾ šálky čistenej studenej vody (studená voda je dôležitá) a nechajte spolu mixovať ďalších 3 až 5 minút. Zozbierajte a vyhoďte mastnú penu na vrchu. Opakujte miešanie a odstráňte ďalšiu tukovú penu. Pridajte tri koreniny / bylinky (¼ lyžičky mletej rasce, ¼ lyžičky koriandra a štipka soli (morská soľ je prijateľnou náhradou). Krátko premiešajte, len tak, aby ste korenie rovnomerne premiešali. Podávajte pri izbovej teplote. Ak sa objavia akékoľvek ťažkosti, mlieko a mliečne výrobky úplne vyrazíte zo stravy.

Následne môžete pokračovať v postupnom pridávaní ďalších potravín:

  • Bielkoviny: hovädzie, kuracie, vajcia, ryby, jahňacie, bravčové, krevety a tofu
  • Celozrnné obilniny: Hnedá ryža, kukurica, proso, ovos, bezlepkový chlieb a cestoviny
  • Ovocie: banány, kivi, limetky, mandarínky, pomaranče, papája, ananás, rebarbora, grep
  • Zelenina: paprika, baklažán, rajčiny
  • Bezlaktózové mlieko a tvrdé syry alebo zrejúce / dozreté syry vrátane (brie, camembert, feta), Rastlinné mlieka (mandľové, ryžové a kokosové mlieko)
  • Orechy (najviac 10 na sedenie): mandle, makadamové orechy, arašidy, pekanové orechy, borovica a vlašské orechy
  • Semená: ľanové semená, tekvica, sezam a slnečnica
  • Oleje: Kokosový olej a olivový olej
  • Nápoje: čierny čaj, káva, zelený čaj, mäta pieporná, voda a biely čaj
  • Korenie: bazalka, čili, korenie, soľ

Každá potravina by mala byť zavedená jednotlivo počas 2-3 dní, pričom sa hľadajú symptómy. Ak sa u vás vyskytnú negatívne príznaky, potom ste úspešne zistili spúšťacie potraviny a mali by ste ich odstrániť z vašej stravy.

3. FÁZA – ZARAĎOVANIE POTRAVÍN BOHATÝCH NA FODMAP

Cieľom tejto fázy je identifikovať, ktoré FODMAP potraviny a v akom množstve je schopné ich telo tolerovať (len málo ľudí je citlivých na všetky).

  • Zelenina: cibuľa, cesnak, kapusta, brokolica, karfiol, špargľa, artičoky, pór, červená repa, zeler, kukurica, ružičkový kel, huby
  • Ovocie: broskyne, marhule, nektárinky, slivky, mango, jablká, hrušky, melón, čerešne, černice, sušené ovocie
  • Strukoviny
  • Pšeničné výrobky
  • Mliečne výrobky obsahujúce laktózu
  • Orechy, vrátane kešu a pistácií
  • Alkohol

4. FÁZA – DLHODOBÝ STRAVOVACÍ PLÁN

Z dlhodobého hľadiska stále obmedzujete potraviny, ktoré vám robili problémy. Množstvo a typ sú však prispôsobené vašej osobnej tolerancii, ktorá bola identifikovaná v 2. fáze.

Je dôležité prejsť do tejto záverečnej fázy, aby ste zabezpečili pestrú strava ktoré majú vplyv na zdravie čriev.

LIEČBA SYNDRÓMU DRÁŽDIVÉHO ČREVA (IBS)

Neexistuje žiadny liek na IBS. Liečba je zameraná na zmiernenie symptómov.

Niektoré domáce prostriedky a zmeny životného štýlu môžu pomôcť zmierniť príznaky IBS bez použitia liekov:

  • základom je vyhýbanie sa potravinám identifikovaným prostredníctvom eliminačnej diéty
  • pridanie korenia a bylín, ako je zázvor, mäta pieporná a harmanček môže pomôcť znížiť príznaky IBS
  • pravidelná fyzická aktivita
  • obmedzenie kofeínových nápojov, ktoré stimulujú črevá
  • jedenie menších porcií
  • minimalizácia stresu
  • užívanie probiotík
  • vyhýbajte sa vyprážaným alebo korenistým jedlám

Niektoré lieky sa používajú na liečbu príznakov IBS, napríklad lieky na kontrolu svalových kŕčov, lieky proti zápche (najmä linaclotide a lubiproston), tricyklické antidepresíva na zmiernenie bolesti a antibiotiká.

V prípade zájmu o pomoc pri liečbe vašich zdravotných problémov
prepojením modernej aj alternatívnej medicíny pre dosiahnutie čo najvyššej účinnosti a pokrytie celkového zdravotného stavu si môžete zvoliť niektorú z našich služieb: Individuálna hodinová konzultácia alebo Komplexný zdravotný plán na mieru.

GRAHANI (IBS PODĽA AJURVÉDY)

Ajurvéda rozlišuje viaceré druhy IBS  (Grahani) podľa prevažujúcich problémov. Napríklad spája hnačkové IBS s ďalšími symptómami: pálenie záhy, smäd, výkyvy nálady (často sa prelínajú medzi podráždením a hnevom), zápalom kĺbov, potenie a zapáchajúca stolica.

Zdroje k článku:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25982757
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22739368
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26255043
https://www.healthline.com/health/irritable-bowel-syndrome#ibs-with-constipation