Tu nájdete zoznam TOP protizápalových potravín, ktorých účinok bol dokázaný vedeckými štúdiami:
1. BOBUĽOVÉ OVOCIE
Bobuľové ovocie je okrem vlákniny, vitamínov a minerálov vynikajúcim zdrojom antioxidantov, ktoré majú protizápalové účinky a môžu znížiť riziko ochorení.
Jedna štúdia zistila, že muži, ktorí denne konzumovali čučoriedky, produkovali významne viac NK buniek, ktoré napomáhajú správnemu fungovaniu imunitného systému.
V inej štúdii mali muži a ženy s nadváhou, ktorí jedli jahody, nižšie hladiny určitých zápalových markerov, spojených so srdcovým ochorením.
Určite si medzi nimi nájdete svoje obľúbené: maliny, brusnice, černice, egreše, ríbezle, čučoriedky.
(01)
2. MASTNÉ RYBY
Mastné ryby sú bohaté na protizápalové omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA), bez ktorých sa ľudský organizmus nezaobíde, pretože si ich nevie vytvoriť sám.
Hoci všetky druhy rýb obsahujú niektoré omega-3 mastné kyseliny, mastné ryby patria medzi najlepšie zdroje: losos, sardinky, sleď, makrela.
EPA a DHA znižujú zápal, ktorý môže okrem iného spôsobiť metabolický syndróm, ochorenie srdca, cukrovku a ochorenie obličiek.
V klinických štúdiách ľudia konzumujúci lososa alebo EPA a DHA doplnky mali znížený zápalový marker CRP.
(02)
3. BROKOLICA
Brokolica patrí medzi kapustovú zeleninu.
Výskum ukázal, že konzumácia kapustovej zeleniny je spojená so zníženým rizikom ochorení srdca a rakoviny. To môže súvisieť s protizápalovými účinkami antioxidantov, ktoré obsahujú.
Brokolica je bohatá na sulforafan, antioxidant, ktorý bojuje proti zápalu znížením hladín cytokínov a NF-kB.
Medzi kapustovú zeleninu patrí aj karfiol, ružičkový kel a kel.
(03)
Prečítajte si viac (súvisiace témy):
Ako a prečo funguje protizápalová strava?
4. ZELENÝ ČAJ
Zelený čaj je jedným z najzdravších nápojov. Ukázalo sa, že znižuje riziko srdcových ochorení, rakoviny, Alzheimerovej choroby, obezity a ďalších stavov.
Mnohé z jeho prínosov sú spôsobené jeho antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami, najmä látkou nazývanou epigallocatechin-3-galát (EGCG). EGCG inhibuje zápal znižovaním produkcie prozápalových cytokínov a poškodením mastných kyselín vo vašich bunkách.
(04)
5. KURKUMA
Kurkuma je koreň, pochádzajúcu z Ázie a je nenahraditeľnou prísadou v Ajurvéde.
Má ďalekosiahle pozitívne účinky na zdravie. Jej najvzácnejšou zložkou je kurkumín – silná protizápalová látka, antioxidant a žlté farbivo.
Kurkuma je účinná pri znižovaní zápalu súvisiaceho s artritídou, cukrovkou a inými ochoreniami.
Keď ľudia s metabolickým syndrómom užívali 1g kurkumínu denne, zaznamenali významný pokles CRP v porovnaní s placebom.
Ďalšie obľúbené protizápalové korenia: rasca, fenikel, zázvor.
(05)
6. ĎALŠIE PROTIZÁPALOVÉ POTRAVINY
Medzi ďalšie protizápalové potraviny patria najmä tie, ktoré sú rastlinného pôvodu, ako zelenina, ovocie, orechy, semená, fazuľa a strukoviny.
Konzumáciu živočíšnych bielkovín (najmä červeného mäsa) treba zvážiť a uprednostniť skôr mastné ryby a bielkoviny rastlinného pôvodu:
- Strukoviny ako mungo fazuľky, cícer, šošovica, atď.
- Semená a orechy
Uistite sa, že má vaša protizápalová strava zdravú rovnováhu medzi bielkovinami, sacharidmi a tukmi, a že zabezpečuje vášmu telu dostatok vitamínov, minerálov, vlákniny a vody.
POTRAVINY, KTORÉ NAOPAK PODPORUJÚ ZÁPALY
- Rafinované cukry, ktoré sa nachádzajú nielen v sladkostiach, ale aj sladených nápojoch
- Rafinované sacharidy (biele pečivo, cestoviny, atď.)
- Spracované a balené potraviny, ktoré obsahujú nezdravé tuky
- Spracované mäsové výrobky
- Slané potraviny
- Niektoré oleje: spracované semenné a rastlinné oleje ako sójový a kukuričný olej
- Nezdravé tuky a potraviny s „čiastočne hydrogenovaným“ tukom
- Alkohol v akomkoľvek množstve
- Kofeín
PROTIZÁPALOVÁ KÚRA
Ak chcete zájsť ešte o krok ďalej, môžete absolvovať celú Protizápalovú kúru, ktorá zameriava na komplexný prístup k zdraviu.
V príručke sa dočítate napríklad aj o tom, ktoré výživové doplnky podporujú boj so zápalmi, zvyšujú účinnosť antibiotík a znižujú pravdepodobnosť recidívy. Medzi ne patrí napríklad systémová enzymoterapia (SET), ktorej účinky boli dokázané viacerými štúdiami.
„SET stupňuje resorpciu perorálne užívaných antibiotík a zvyšuje ich koncentráciu v krvi. Antibiotiká tiež vplyvom SET prenikajú aj do ťažko prístupných oblastí organizmu.
NOUZA, K., WALD, M. Systémová enzymoterapie – perorální podávání kombinace proteáz: farmakologie a využití v léčebné praxi. In Praktické lékárenství [online]. 03/2006: 123-125. [cit. 2018-06-14]. Dostupné z: solen.cz
Zatiaľ čo u 70 mužov aj žien s chlamydiovými, mykoplazmovými a ureaplazmovými urogenitálnymi infekciami, liečebnými 20 dní antibiotikami bolo zaznamenané klinické vyliečenie v 61,4 %, u 78 chorých liečených 20 dní 1/2 dávkou antibiotík a preparátom SET Wobenzymem došlo k vyliečeniu v 92,3%.“
Zdroje k článku:
Protizápalová kúra
https://www.healthline.com/nutrition/13-anti-inflammatory-foods#section9
Štúdie k bobuliam (1):
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/24512603/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26501271/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/22111516/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/21242652/
Štúdie k mastným rybám (2):
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/24860193/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/18541602/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26829184/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26829184/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/21142420/
Štúdie k brokolici (3):
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/21593509/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/12094621/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/21129940/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/25705128/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/25054107/
Štúdie k zelenému čaju (4):
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/20370896/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/15350981/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/17584048/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26299975/
Štúdie ku kurkume (5):
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/17569207/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26088351/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26007179/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/25688638/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/22407780/