Protizápalová strava – Recepty: Zeleninovo-strukovinové rizoto

Protizápalová strava recepty

Zaujala vás protizápalová strava a hľadáte recepty? Toto je najuniverzálnejší protizápalový recept. Či už ste dostali chrípku, neviete sa zbaviť upchatého nosa alebo kašľa, plánujete tehotenstvo, vaše dieťatko bolo na očkovaní, došlo u vás k relapsu chronického ochorenia alebo je váš organizmus momentálne v inej forme intenzívneho stresu, vyskúšajte tento recept. Ide o najľahšie stráviteľné a zároveň vyvážené jedlo. Organizmus dostane všetko, čo potrebuje, no zároveň sa môže sústrediť a maximum energie využiť na to, s čím práve bojuje a začať proces vnútornej obnovy.

Čo je to protizápalová strava?

Protizápalové potraviny sú bohaté na antioxidantny, a mnoho ďalších živín, potrebných na boj proti zápalu (ako omega-3 mastné kyseliny a vláknina), ktoré telo potrebuje v boji proti zápalu. Či už ide o akútny zápal (ako napríklad chrípka či infekcia alebo zranenie) alebo chronický zápal (obezita, diabetes 2. typu, astma, artritída, ochorenie srdca, mŕtvica, rakovina, Alzheimer a pod.), v každom prípade môže byť konzumácia protizápalových potravín prospešná pre zdravie.

Mnoho ľudí, ktorí sa trápia so zápalovým ochorením, prechádza na protizápalovú stravu dúfajúc v zlepšenie svojho zdravotného stravu. Zmena jedálnička vás síce nevylieči, môže vám však priebeh ochorenia zmierniť a v neposlednom rade znížiť šance na vznik sprievodných zdravotných ochorení.

Ak chcete zájsť ešte o krok ďalej, môžete absolvovať celú Protizápalovú kúru – 6 týždňový program vďaka ktorému zbavíte svoj organizmus zápalov prírodne, hĺbkovo a zároveň šetrne. Program vrátane jedálnička cielene kombinuje protizápalovú stravu s očistnou kúrou, ktorú používa Ajurvéda, najstarší a najkomplexnejší liečebný systém na svete, uznávaný aj Svetovou zdravotníckou organizáciou.

Protizápalová strava – recept: Zeleninovo-strukovinové rizoto

Počet porciíPočet kalóriíDĺžka prípravy / vareniaVhodné akoSezóna
452530 / 18 minútObed, VečeraJar, Jeseň

Ingrediencie

  • polovica hrnčeka ryže Basmati
  • polovica hrnčeka quinoy
  • polovica hrnčeka žltých mungo fazuliek
  • polovica hrnčeka červenej šošovice
  • 2 hrnčeky sezónnej zeleniny
  • 3 hrnčeky vody
  • štipka mletého čierneho korenia, koriandra, kurkumy a zázvoru
  • 1 a pól lyžičky soli
  • šťava zo štvrtiny citróna

Odporúčaný postup

Všetky ingrediencie (okrem citróna) zmiešajte v hrnci s dostatočným množstvom vody, nechajte prevrieť a varte na miernom stupni, kým nie sú uvarené a mäkké, cca 16-18 minút.

Do uvareného rizota vytlačte citrón a dobre premiešajte. Dochutiť môžete podľa preferencií čerstvým cesnakom, čerstvými bylinkami, pažítkou a podobne.

Dobrú chuť!

Autor: Mgr. Jana Šaffa

Jana je zakladateľka portálu e-Terapia.sk so zázemím vo výskume aj výžive. Vedie zdravotnícky tím, ktorý sa venuje poskytovaním individuálnych konzultácií pacientom, ktorí si nevedia dať rady so svojím zdravotným stavom a preferujú komplexný prístup. Odborný tím dopĺňa o pohľad alternatívnej medicíny, najmä ajurvédy a nutričné poradenstvo, ktorým sa venovala v rámci certifikovaného štúdia a pokračuje vo svojom odbornom vzdelávaní aj naďalej. Okrem toho je tiež autorom úspešných kníh e-Terapie.sk: Protizápalová kúra a Zachráňte imunitu sebe aj svojim deťom a vo svojom voľnom čase sa okrem svojej rodiny venuje aj písaniu článkov.