Protizápalová strava – Recepty: Prílohy plné skrytej zeleniny

Protizápalová strava recepty

Možno ste už o nej počuli. Protizápalová strava. Tento obľúbený a celosvetovo uznávaný trend v stravovaní pomáha ľuďom, ktorí sa trápia s ochorením, ktoré sprevádza zápal ako napríklad diabetes 2. typu, alergie či autoimunitné ochorenia, artritída, ochorenie srdca, mŕtvica, rakovina, Alzheimer a podobne.

Pritom stravovať sa protizápalovo nie je žiadna veda. Ide v podstate o zopár princípov zdravej stravy: menej mäsa, viac rýb a bielkovín rastlinného pôvodu (ako strukoviny, orechy a semiačka), viac nerafinovaných obilnín, polovica taniera vždy sezónna zelenina alebo ovocie, samozrejme korenie na podporu trávenia a k tomu raz za čas fermentované potraviny (jogurt, kvasená kapusta a podobne). A samozrejme minimum spracovaných potravín.

Ak máte napríklad artritídu, zmena jedálnička vás síce možno nezbaví ochorenia mávnutím čarovného prútika – môže však znížiť počet vzplanutí, pomôcť zmierniť bolesti a znížiť šance na vznik sprievodných zdravotných problémov. A to môže byť niekedy rozdiel medzi plnohodnotne stráveným dňom či týždňom, mesiacom a polihovaním na sedačke.
Tento recept inšpirovaný protizápalovou stravou je veľmi jednoduchý a zároveň chutný. Kombinácia korenín vám vyčarí príjemnú chuť na jazyku, úsmev na tvári aj skvelý pocit, že ste pre svoje zdravie opäť niečo spravili. Čo vy na to? Vyskúšate?

Čo je to protizápalová strava?

Protizápalové potraviny sú bohaté na antioxidantny, a mnoho ďalších živín, potrebných na boj proti zápalu (ako omega-3 mastné kyseliny a vláknina), ktoré telo potrebuje v boji proti zápalu. Či už ide o akútny zápal (ako napríklad chrípka či infekcia alebo zranenie) alebo chronický zápal (obezita, diabetes 2. typu, astma, artritída, ochorenie srdca, mŕtvica, rakovina, Alzheimer a pod.), v každom prípade môže byť konzumácia protizápalových potravín prospešná pre zdravie.

Mnoho ľudí, ktorí sa trápia so zápalovým ochorením, prechádza na protizápalovú stravu dúfajúc v zlepšenie svojho zdravotného stravu. Zmena jedálnička vás síce nevylieči, môže vám však priebeh ochorenia zmierniť a v neposlednom rade znížiť šance na vznik sprievodných zdravotných ochorení.

Ak chcete zájsť ešte o krok ďalej, môžete absolvovať celú Protizápalovú kúru – 6 týždňový program vďaka ktorému zbavíte svoj organizmus zápalov prírodne, hĺbkovo a zároveň šetrne. Program vrátane jedálnička cielene kombinuje protizápalovú stravu s očistnou kúrou, ktorú používa Ajurvéda, najstarší a najkomplexnejší liečebný systém na svete, uznávaný aj Svetovou zdravotníckou organizáciou.

Recept: Zemiakovo-karfiolová kaša

  • 1 karfiol (cca 400-500g)
  • 250 g zemiakov
  • rasca a soľ podľa chuti
  • 3 lyžice ghee

Očistený a narezaný karfiol uvaríme spolu so zemiakmi v osolenej vode (1 lyžička soli) s rascou (1 lyžička) cca 20 minút do mäkka. Karfiol a zemiaky zlejeme, roztlačíme alebo rozmixujeme na kašu, pridáme ghee, soľ (ja dávam cca 1 a pól lyžičky) a dobre premiešame.

Recept: Zelerové hranolky

  • 1 zeler
  • korenie a soľ podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja

Zeler očistíme, umyjeme a nakrájame na hranolky. Dáme ich do misy a pridáme korenie (zvyknem dávať rascu, no môžete aj bylinky ako tymián, ak máte radi. Ja nemám, takže nedávam 🤷🏻), soľ (cca 1 lyžičku), olivový olej a dobre spolu premiešajte. Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý poukladáme hranolky tak, aby sa navzájom neprekrývali. Pečieme pri teplote 220 °C približne 25 minút, potom ich pootáčame a pečieme ešte 15 minút.

Recept: Pečené brokolicové placky

  • 1 brokolica
  • 2 zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 hrnček múky
  • petržlenová vňať, rasca, majoránka, soľ
  • 2 – 3 lyžice olivového oleja

Brokolicu umyjeme, cesnak očistíme a spolu rozmixujeme. Dáme do misy, pridáme múku, na jemno nastrúhané zemiaky, bylinky, olivový olej a soľ (cca 1 a pól lyžičky). Dobre premiešame a vypracujeme malé fašírky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 180° cca 20 minút.

Recept: Hráškové pyré

  • 400 g mrazeného hrášku
  • 2 lístky čerstvej mäty
  •  soľ podľa chuti
  • 2 lyžice ghee

Mrazený hrášok uvarte v osolenej vode (cca 1 lyžička soli) 5 minút do mäkka. Uvarený hrášok s trochou šťavy, v ktorej sa varil, a mätovými lístkami rozmixujte na kašu. Pridáme ghee, soľ (1 lyžička soli) a dobre premiešame.

Recept: Pečená tekvica s batátmi

  • 1 menšia maslová tekvica
  • 2 batáty
  • korenie a soľ podľa chuti
  • 3 lyžice olivového oleja

Tekvicu a batáty očistíme a nakrájame na hranolky. Dáme do misy a pridáme korenie, soľ, olivový olej a dobre spolu premiešajte. Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý poukladáme hranolky tak, aby sa navzájom neprekrývali. Pečieme pri teplote 220 °C približne 25 minút, potom ich pootáčame a pečieme ešte 15 minút.

Autor: Mgr. Jana Šaffa

Jana je zakladateľka portálu e-Terapia.sk so zázemím vo výskume aj výžive. Vedie zdravotnícky tím, ktorý sa venuje poskytovaním individuálnych konzultácií pacientom, ktorí si nevedia dať rady so svojím zdravotným stavom a preferujú komplexný prístup. Odborný tím dopĺňa o pohľad alternatívnej medicíny, najmä ajurvédy a nutričné poradenstvo, ktorým sa venovala v rámci certifikovaného štúdia a pokračuje vo svojom odbornom vzdelávaní aj naďalej. Okrem toho je tiež autorom úspešných kníh e-Terapie.sk: Protizápalová kúra a Zachráňte imunitu sebe aj svojim deťom a vo svojom voľnom čase sa okrem svojej rodiny venuje aj písaniu článkov.