Plesne v črevách – Plesňové prerastanie čreva (SIFO)

Viac ako 20 druhov kvasiniek (Candida), čo je druh plesne, normálne žije v ľuďskom gastrointestinálnom trakte, na koži a na slizniciach bez toho, aby spôsobovali akékoľvek problémy.

Práve naopak, Candida je vitálnou súčasťou mikrobiómu a spolu s „dobrými“ baktériami sa podieľa na mnohých zdraviu prospešných funkciách:

  • Kvasinky udržujú váš tráviaci systém zdravý a v rovnováhe.
  • Správne množstvo vo vašom tele pomáha imunitnému systému robiť svoju prácu.
  • Kvasinky tiež pomáhajú vstrebávať vitamíny a minerály z jedla a dokonca bojovať proti chorobám.

Rast kvasiniek je udržiavaný práve vďaka zdravej rovnováhe medzi „dobrými“ a „zlými“ baktériami. Ak dôjde k narušeniu tejto rovnováhy, alebo inej zmene podmienok, v ktorých sa kvasinkám darí, môže v črevách vzniknúť plesňové prerastanie čreva, ktoré spôsobuje rôzne tráviace ťažkosti ako plynatosť a nadúvanie.

Prečítajte si aj súvisiaci článok: Opakujúca sa mykóza, kandidóza

Prečo sú plesne nebezpečné? MYKOTOXÍNY

Kvasinky (candida) sú pleseň. Plesne produkujú ako sekundárne metabolity nebezpečné látky tzv. mykotoxíny, ktoré sú silné alergény.

Mykotoxíny môžu byť absorbované kožou, dýchacími cestami a črevnou výstelkou a v tele vyvolávajú zápal a oxidačný stres. To môže viesť k respiračným stavom, infekciám a v niektorých prípadoch k dlhodobej expozícii, ochoreniam horných a dolných dýchacích ciest, chronickej únave a dokonca rakovine.

Mykotoxíny zhoršujú imunitnú dysfunkciu spojenú s chronickým ochorením a inhibujú liečebné procesy v tele. Tiež narúšajú hormonálnu rovnováhu v tele a znižujú toleranciu na akýkoľvek typ stresu.

ČO JE TO PLESŇOVÉ PRERASTANIE ČREVA (SIFO – SMALL INTESTINES FUNGAL OVERGROWTH)?

Keď sa plesne začnú vymykať spod kontroly v tráviacom trakte, môžu byť príčinou vzniku plesňového prerastania čreva, ktoré stojí za nevysvetliteľnými tráviacimi ťažkosťami 1 zo 4 ľudí.

SIFO je ťažšie diagnostikovať, pretože nie je k dispozícii veľa výskumov, ktoré by analyzovali úlohu plesní v tele. Plesne sú vždy prítomné v gastrointestinálnom trakte. Nie je však známe, kedy sa z prospešných húb menia na huby, ktoré spôsobujú tráviace ťažkosti.

Príznaky prerastania plesne v črevách

Premnoženie plesní je bežnejšie ako SIBO (skratka pre prerastanie črevných baktérií), no jeho úspešná diagnostika býva zriedkavá.

Príznaky oboch týchto problémov sú veľmi podobné. Napríklad žalúdočná nevoľnosť, plynatosť, nadúvanie, hnačka a kŕče sú bežné u oboch infekcií. Niektorí pacienti môžu mať dokonca oba problémy naraz.

Pri SIFO je kľúčové z tráviacich ťažkostí najmä nadúvanie. Najbežnejším spôsobom, akým ho ženy opisujú je, že po jedle vyzerajú „ako tehotné“.
Zváženie SIFO je na mieste, najmä ak ide o pacientov, ktorí sa vracajú ku gastroenterológom s tráviacimi ťažkosťami a napriek tomu u nich testy nič neodhalila.
Ak ste zaznamenali zhoršenie stavu pri trávení sacharidových jedál, alebo vaše ťažkosti ustúpili pri nízko-sacharidovej diéte, pravdepodobne ide o SIFO.

Systematickejšie môže prerastanie plesní viesť k rôznym symptómom, ako:

  • Biely povlak na jazyku
  • Opakujúce sa kvasinkové infekcie (žaba, vaginálne, atď.)
  • Zmätenosť a zahalené myslenie
  • Únava
  • Úzkosť alebo depresia
  • Bolesti hlavy
  • Poruchy spánku
  • Neprekonateľné chute na sacharidy a cukry
  • Zvýšená citlivosť na potraviny a chemikálie
  • Neznášanlivosť alkoholu
  • Kožné vyrážky
  • Nechtová mykóza
  • Chronický zápal hrdla a dutín, kašeľ
  • Podráždenie očí
  • Nadmerný ušný maz a pocit „upchatých“ uší
  • Časté svrbenie pokožky hlavy a lupiny

Príčiny prerastania plesne v črevách

Pôvodne sa myslelo, že ide o problém pacientov s oslabenou imunitou, výskum však ukazuje, že postihuje aj ľudí so zdravým imunitným systémom.

Čokoľvek, čo narúša rovnováhu baktérií v črevom mikrobióme môžu spôsobiť to, že namiesto prospešných baktérií začnú v čreve prerastať patogénne baktérie a plesne.

Klinicky by sme mali zvýšiť záujem o prerastanie húb u ľudí s nasledovnými problémami:

  • Poruchy motility, pri ktorých črevné svaly nefungujú tak si by mali, čo môže spôsobovať zmeny v sile, rýchlosť a koordinácii zažívacích orgánov (napríklad gastroparéza). Iné poruchy, ktoré môžu spôsobiť dysmotilitu, vrátane celiakie, endometriózy a radiačnej terapie.
  • Poruchy štítnej žľazy vrátane hypotyreózy a Hashimotovho ochorenia
  • Nízky obsah kyseliny chlórovodíkovej v žalúdku (hypochlórhydria) alebo dlhodobé užívanie liekov blokujúcich kyselinu, ako sú inhibítory protónovej pumpy (PPI)
  • Niektoré lieky: časté alebo širokospektrálne použitie antibiotík, dlhodobé užívanie prednizónu alebo imunosupresív, antikoncepčné pilulky
  • Chronický stres
  • Strava plná spracovaných potravín s vysokým obsahom trans tukov, rafinovaných sacharidov, cukru a chemikálií
  • Vystavenie environmentálnym toxínom vrátane ortuti a plesní alebo mykotoxínov
  • HLA-DR gén – odhaduje sa, že 25% ľudí nesie HLA-DR gén, v dôsledku ktorého môžu mať problémy s regeneráciou po expozícii plesniam, mykotoxínom a iným toxínom
  • Medzi rizikové skupiny patria deti, starší ľudia, tehotné ženy a ľudia s narušeným imunitným systémom, vrátane autoimunitného ochorenia, cukrovky, citlivosti na potraviny, alkoholizmu a akéhokoľvek chronického oslabujúceho ochorenia

Diagnostika prerastania plesne v črevách

Laboratórne testy SIFO sú stále v plienkach.
Plesne nie sú prítomné v dychovom teste, ktorý je využívaný na diagnostiku SIBO.
Preto symptómy, dôkladná anamnéza pacienta a dobre vzdelaný lekár je skutočne najlepším spôsobom diagnostiky a eliminácie SIFO.

Áno, existujú laboratórne testy na SIFO, ale sú buď invazívne alebo nepresvedčivé:

  • Ambulantná esofagogastroduodenoskopia (EGD) počas ktorej lekár zavedie hadičku cez ústa, krk, žalúdok až do hornej časti tenkého čreva, aby z neho odobral malú vzorku na biopsiu, ktorú pošle do laboratória na kultiváciu na testovanie rastu húb.
  • Testovanie stolice – menej invazívny spôsob testovania prítomnosti plesní. Tento test však môže viesť k falošne pozitívnemu výsledku.
  • Krvný test na protilátky a toxíny – Existuje obava, či ide o presný spôsob testovania SIFO. Jedným z hlavných problémov je, že testovanie protilátok nehovorí, či máte alebo nemáte aktívnu infekciu. Naznačuje len to, že ste mohli mať počas svojho života aktívnu infekciu. Krvný test môže tiež kontrolovať biotoxíny v krvi z expozície plesní, ktoré môžu tiež odhaliť otravu plesňou.

V súčasnosti pracujú zdravotníci na vývoji kapsúl, ktoré prehltnete a kapsula počas prechodu tráviacim traktom v určitých časových intervaloch odoberá vzorky, prípadne funguje ako kamera. V súčasnosti je však toto testovanie ešte v plienkach.

Genetický test HLA-DR – môžete dať otestovať, či sa nachádzate v populácii ľudí geneticky neschopných správne odhaliť a eliminovať biotoxíny z plesní.

OTESTUJTE AJ ENVIRONMENTÁLNE PLESNE

Plesne môžu rásť v rôznych prostrediach, ale obzvlášť milujú teplé, vlhké, vnútorné priestory. Pleseň prospieva pri vlhkosti (vlhkosť a voda) a celulóze (drevo a papier).

Plesnivý alebo zatuchnutý zápach, vlhký suterén a kondenzácia na povrchoch alebo v konštrukciách, ako sú okná, môžu naznačovať zvýšenú pravdepodobnosť plesní. Pleseň však nie je vždy možné vidieť ani cítiť, môže zostať skrytá v stenách (sadrokartón v starých domoch je známy tým, že ukrýva skrytú pleseň).

  • Pri kontrole plesní vo vašej domácnosti začnite so stropmi nad sprchami v kúpeľniach.
  • Klimatizačné systémy a potrubia bežne akumulujú plesne. Ventilačné systémy automobilov sú často prehliadaným zdrojom plesní.
  • Podkrovia sú tiež zdrojom plesní.
  • Gumové tesnenie dverí práčky zachytáva vlhkosť a vytvára dokonalé prostredie pre plesne.
  • Ďalšie miesta zahŕňajú domácu vodu dodávanú zo studne alebo cisterny a matrace z pamäťovej peny.

Dajte si otestovať svoju domácnosť profesionálom na vykonanie podrobnejších testov a prieskumov skrytých zdrojov vystavenia plesniam.

LIEČBA

Antibiotiká nefungujú na SIFO, takže u ľudí, ktorí sú nesprávne diagnostikovaní, nedôjde k zlepšeniu a práve naopak, môže dôjsť k zhoršeniu.

Pre SIFO je ideálna kombinácia probiotík, bylín a niekedy aj antifungálnych liekov na predpis, ale kritickým bodom je strava.

PROTI-PLESŇOVÁ DIÉTA

Na proti-plesňovej diéte môžete konzumovať kvalitné produkty, ktoré sú zdrojom zdravých bielkovín a tukov (mäso, vajcia) s množstvom produktov rastlinného pôvodu pre zabezpečenie vysokého obsahu vlákniny (dôležité je však vyberať si neškrobovú zeleninu a ovocie s nízkym obsahom cukru), byliny a koreniny.

Bielkoviny

Bielkoviny sú pri proti-plesňovej diéte obzvlášť dôležité, pretože vás zasýtia na dlhšiu dobu a vedú k nižšej konzumácii sacharidov.

  • Zo živočíšnych bielkovín sú vhodné vajcia, kuracie mäso, teľacie, jahňacie mäso, divoké voľne žijúce mastné ryby (sardely, losos, sardinky a pstruhy).
  • Z rastlinných proteínov je vhodný organický hrášok alebo konopný proteínový prášok.

Ak pri bežnom živote potrebuje priemerný človek odhadom 85 gramov bielkovín na deň, tak pri tejto diéte môže dočasne zvýšiť príjem bielkovín až na 100 – 125 gramov na deň.

  • 100 gramov bielkoviny sa napríklad nachádza v 700 g tofu alebo 500 g kuracích pŕs.

Vláknina

  • Kapustová a listová zelenina, ako je karfiol, brokolica, kapusta, ružičkový kel a rukola.
  • Nízko-glykemické ovocie ako maliny, čučoriedky, brusnice a jahody. Tiež môžete jesť zelené jablká, granátové jablko, grapefruit, citrón a limetky.

Tuky

  • Zdravé tuky: Terapeutické vlastnosti môže mať kokosový a olivový olej, pretože majú protiplesňové vlastnosti. Do stravy môžete zahrnúť aj avokádo, plnotučné kokosové mlieko a olivy.
  • Orechy: Jedzte surové, nesladené mandle, para orechy, ľanové semienka, lieskové orechy, pekanové orechy, piniové orechy, tekvicové semená, slnečnicové semená a vlašské orechy. Najlepšie sú uložené v chladničke, aby sa zachovala čerstvosť a zabránilo sa plesniam.
  • Rastlinné mlieka a jogurty na báze mandlí, kešu, kokosu, ľanových semien, lieskových orechov a konope. Kupujte len tie výrobky, ktoré sú bez cukru, sladidiel a prísad, ako je karagénan.

Ostatné

  • Bylinky a korenia môžu byť obzvlášť terapeutické: chilli, čerstvý cesnak, zázvor, rozmarín, oregano, klinčeky a škoricu. Použiť môžete nesladené korenia ako čerstvá citrónová a limetková šťava, dijonská horčica, jablkový ocot a salsa.
  • Nesladené tekutiny: Pite veľa filtrovanej vody a vychutnajte si nesladené tekutiny, ako je kostný vývar, zeleninový vývar a čerstvé lisované zeleninové šťavy. Bylinné čaje, ako je echinacea, fenikel, zázvor, citrónová tráva a mäta pieporná, sú výborné na trávenie. Oživte minerálnu vodu čerstvou mätou a plátkom uhorky alebo grapefruitu. V krajnom prípade môžete osladiť svoj nápoj malým množstvom surovej organickej stévie.

ČOMU SA VYHÝBAŤ

  • Eliminujte cukry a sladidlá (aj prírodné ako javorový sirup, med, agáve aj umelé) vo všetkých formách, keďže cukry slúžia ako potrava pre kvasinky. Patria sem aj sladené nápoje, čerstvé ovocné šťavy, korenia s pridaným cukrom (napríklad šalátové dresingy a omáčky). Je tiež dôležité zminimalizovať príjem sacharidov a vyhnúť sa prirodzene sa vyskytujúcim plesniam a kvasinkám v potravinách.
  • Vyhnite sa väčšine mliečnych výrobkov, vrátane syrov, kravského mlieka, kozieho mlieka a všetkých ochutených alebo sladených jogurtov. Mlieko má vysoký obsah laktózy, čo je cukor.
  • Spracované a údené mäso
  • Kukurica vrátane spracovaných výrobkov z nej, ako sú čipy, polenta, a tortilly.
  • Vyhnite sa tiež všetkým rafinovaným obilninám, ako je biely chlieb, sladené obilniny, pečivo a droždie. Väčšina ľudí by sa mala vyvarovať aj celozrnných sacharidov, ale niektorí tolerujú malé porcie quinoy, jazmínovej alebo basmati ryže.
  • Nemusíte sa im úplne vyhýbať, ale obmedzovať škrobnatú zeleninu ako sladké zemiaky, biele zemiaky, tekvica, atď.
  • Najlepšie je vyhnúť sa jedlým hubám.
  • Obmedzte väčšinu ovocia neuvedeného vyššie a odstráňte všetky sušené ovocie a ovocné šťavy.
  • Plesnivé potraviny, ako napríklad plesnivé syry
  • Vyhnite sa kešu, pistácie a arašidy, pretože môžu byť kontaminované plesňou.
  • Fermentované potraviny a octy: nepite kombuchu, čiastočne kvôli jej vysokému obsahu cukru. Niektorí ľudia tolerujú lakto-fermentovanú zeleninu, ako je kyslá kapusta, nakladaná zelenina a kimchi, ktoré sú bohaté na baktérie kyseliny mliečnej. Najlepšie je obmedziť aj ocot, s výnimkou jablčného octu.
  • Kofeín, alkohol a niektoré korenia môžu tiež dráždiť črevo, preto je vhodné sa im tiež vyhnúť.
  • Niektoré výživové doplnky môžu tiež dráždiť tenké črevo. Ak nejaké užívate, vysaďte ich počas diéty. Dokonca aj probiotiká môžu dráždiť tenké črevo, ak neobsahujú správny probiotický kmeň.

Prírodná liečba plesne

Mnohí ľudia dávajú prednosť prírodnej liečbe. Dobrou správou je, že SIFO veľmi dobre reaguje na prírodné antifungálne výživové doplnky. Prírodné liečby majú tendenciu pôsobiť širokospektrálne, čo pomáha liečiť viac typov húb, ktoré by mohli spôsobiť SIFO. Prirodzená liečba však trvá dlhšie a poisťovňa vám nepokryje na ňu vynaložené náklady.

BERBERÍN

Berberín je rastlinný alkaloid (typ fytoživiny) získavaný z podzemku a kôry niektorých rastlín ako Berberis aristata (Dráč indický). Je jedným z najúčinnejších prírodných doplnkov a jeden z mála doplnkov, ktoré sa ukázali byť rovnako účinné ako liečivá.
Berberín má dlhú históriu používania v tradičnej čínskej medicíne, kde sa používa na liečbu žalúdočno-črevných ťažkostí, gastritíd, najmä infekčnej hnačky.

Protizápalové a antimikrobiálne účinky:

  • Normalizuje činnosť črevného traktu a pomáha obnovovať funkčnosť črevnej bariéry, vďaka čomu pomáha zabraňovať prenikaniu škodlivých látok z čreva do tela
  • Má antimykotický efekt (pomáha pri liečbe plesňových ochorení spôsobených candidou) a antimikrobiálny účinok (používa sa napríklad aj pri liečbe paradentózy)
  • Prírodné antibiotikum – pomáha pri liečbe zápalov močových ciest a črevného traktu spôsobených baktériou E. coli

Berberín je veľmi účinný aj pri znižovaní hladiny cukru v krvi a HbA1c, ktoré sú zvýšené u ľudí s diabetom. Funguje rovnako ako niektoré farmaceutické lieky.
Tiež priaznivo pôsobí na imunitný systém.

OREGÁNOVÝ OLEJ

Oregánový olej je olej z bylinky Pamajorán obyčajný (Origanum vulgare), ktorá obsahuje dôležité účinné látky, ako karvakrol – ide o jedno z najsilnejších antibiotík, ktoré dokáže potláčať baktérie, vírusy, parazity a zápaly. Účinne potláča nepriaznivý vplyv premnožených kvasiniek (Candida).
Taktiež obsahuje množstvo antioxidantov a má tiež antidepresívne vlastnosti.

PROBIOTIKÁ

Ukázalo sa, že niekoľko probiotických kmeňov pomáha eliminovať prerastanie SIFO. Jedným z nich je Lactobacillus acidophilus.

Upozornenie: neužívajte probiotiká zároveň s berberínom alebo oregánovým olejom, ktoré by obsiahnuté probiotické baktérie zničili a tým pádom by to boli vyhodené peniaze.

Ďalšie doplnky na liečbu plesne

  • Vláknina a chlorella – sladkovodné zelené riasy bohaté na chlorofyl môžu pomôcť viazať sa na mykotoxíny z tela a odstraňovať ich. Zdravá strava s vysokým obsahom zeleniny je vo všeobecnosti dostatočná v potravinovej vláknine, ale rozhodujúce sú prírodné doplnky výživy (zvyčajne obsahujúce jablkový pektín a iné formy vlákniny).
  • Bylinné čaje: Štúdie ukázali, že antioxidačné polyfenoly v niektorých čajoch môžu pomôcť zvrátiť oxidačné poškodenie spôsobené mykotoxínmi. Patrí medzi ne rooibos, honeybush, zelené a čierne čaje.
  • Kurkumín: V štúdii publikovanej v časopise Archives of Toxicology výskumníci zistili, že kurkumín vykazuje významnú ochranu pečene pred poškodením vyvolaným aflatoxínom.
  • Kakao: kakaový extrakt obsahuje polyfenoly schopné znížiť voľné radikály produkované mykotoxínmi.
  • Glutatión: Mykotoxíny poškodzujú tvorbu enzýmov, ktoré vytvárajú glutatión – kľúčový antioxidant pre zvrátenie poškodenia voľnými radikálmi a odstránenie toxínov z tela. Doplnenie glutatiónom môže pomôcť, pretože podporuje detoxikačný systém tela, poskytuje antioxidačnú ochranu a podporuje mitochondriálnu rezistenciu voči poškodeniu voľnými radikálmi.
  • Pri dlhodobej kvasinkovej infekcii je vhodné zvážiť doplnenie biotínu (vitamín B7)

LIEKY PROTI PLESNIAM NA PREDPIS

Farmaceutická antifungálna liečba zahŕňa možnosti liečby, ktoré sú zamerané na špecifické typy húb, vďaka čomu sú účinnejšie pri systémovej liečbe plesní. Patrí sem Flukonazol a Nystatín.

Upozornenie: pretrvávajúce zažívacie problémy môžu mať príčinu aj v rôznych iných zdravotných problémoch, ktoré by mal posúdiť lekár.

POHĽAD ALTERNATÍVNEJ MEDICÍNY

AKUMULÁCIA VLHKOSTI A OSLABENIE SLEZINY Z POHĽADU TRADIČNEJ ČÍNSKEJ MEDICÍNY

Po jedení a strávení niektoré potraviny podporujú vlhkosť, vnútorné systémy sa stávajú pomalé, opuchnuté alebo studené. Ak je slezina oslabená, začne kumulovať patologickú vlhkosť, čo je raj pre plesne a ďalšie mikroorganizmy.

PRÍZNAKY OSLABENEJ SLEZINY

Príznaky začínajú v tráviacom symptóme (pomalé trávenie, znížená tvorba enzýmov, hromadenie tekutín), potom sa rozširujú do zvyšku tela a premietajú sa do problémov, ako je nechcený nárast telesnej hmotnosti, nadúvanie, nízka energia, hnačka a zahlienenie.

Prebytok vlhkosti ďalej prispieva ku kvasinkovým infekciám, zápalom kĺbov, akné a infekciám dutín.

Ďalšie príznaky:

  • Pri akumulácii vlhkosti a horúčosti je cítiť v ústach sladkú chuť, sliny sú husté a lepkavé.
  • Keď má niekto slabú slezinu, bude často unavený, mať pocit ťažoby a bude mať tendenciu polihovať a odpočívať.
  • Prílišné krvácanie počas menštruácie u žien indikuje problémy so slezinou, podobne ako ľahká poraniteľnosť a zvýšená tvorba modrín.
  • Nadmerná psychická činnosť oslabuje slezinu a vyčerpáva krv.

PRÍČINY OSLABENEJ SLEZINY

Najväčším hriechom pre slezinu je zanedbávanie raňajok: ak jete studený jogurt s müsli, ovocím, alebo neraňajkujete nič.

ZÁSADY PRE POSILNENIE SLEZINY

  • Každý deň raňajkujte a po 18. hod by ste už nemali nič jesť, a ak tak len vlažnú polievku, aby nebol zaťažený krvný obeh alebo žlčník
  • 3-krát denne jedzte teplé varené jedlo: teplé raňajky, obed, večera
  • Na desiatu alebo olovrant si spravte pečené alebo varené jablko alebo hrušku
  • Nepite studenú a sýtenú vodu
  • Prestaňte používať mikrovlnku a mrazničku
  • Výborné na posilnenie sleziny sú dýchacie cvičenia, pri ktorých sa dýcha do brucha.

Existuje aj zoznam vhodných potravín a výživových doplnkov pre posilnenie slezinu a odstránenie vlhkosti. Základy jedálnička sú podobné protiplesňovej diéte (ako napríklad vyhýbanie sa sladkému), avšak sú tam rozdiely, ktorými vás nechcem mýliť. Najlepšie je dodržiavať odporúčaný zoznam potravín z protiplesňovej diéty v kombinácii s vyššie uvedenými zásadami pre posilnenie sleziny.

PROTIZÁPALOVÁ STRAVA

Z dlhodobého hľadiska vám môže pomôcť aj konzumácia protizápalovej stravy. Živiny, nachádzajúce sa v odporúčaných potravinách, hrajú kľúčovú úlohu v boji proti zápalovým procesom. Dôkazy pochádzajú z laboratórnych, klinických aj epidemiologických štúdií. 

Ak chcete zájsť ešte o krok ďalej, môžete absolvovať celú Protizápalovú kúru, ktorá sa zameriava na komplexný prístup k zdraviu. 

príručke sa dočítate napríklad aj o tom, ktoré výživové doplnky podporujú boj so zápalmi, zvyšujú účinnosť antibiotík a znižujú pravdepodobnosť recidívy. Medzi ne patrí napríklad systémová enzymoterapia (SET), ktorej účinky boli dokázané viacerými štúdiami.

„SET stupňuje resorpciu perorálne užívaných antibiotík a zvyšuje ich koncentráciu v krvi. Antibiotiká tiež vplyvom SET prenikajú aj do ťažko prístupných oblastí organizmu.
Zatiaľ čo u 70 mužov aj žien s chlamydiovými, mykoplazmovými a ureaplazmovými urogenitálnymi infekciami, liečebnými 20 dní antibiotikami bolo zaznamenané klinické vyliečenie v 61,4 %, u 78 chorých liečených 20 dní 1/2 dávkou antibiotík a preparátom SET Wobenzymem došlo k vyliečeniu v 92,3%.“NOUZA, K., WALD, M. Systémová enzymoterapie – perorální podávání kombinace proteáz: farmakologie a využití v léčebné praxi. In Praktické lékárenství [online]. 03/2006: 123-125. [cit. 2018-08-28]. Dostupné z: solen.cz

Zdroje k článku:

https://happymammoth.co/definitive-guide-to-sifo/#treatments
https://drhoustonanderson.com/sifo-small-intestine-fungal-overgrowth-symptoms-and-treatmentR/
http://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(14)61294-4/pdf
https://mindbodygreen.com/articles/sifo-everything-you-need-to-know-about-small-intestinal-fungal-overgrowth
https://rawlsmd.com/health-articles/mold-mycotoxins-making-sick

Obrázok: https://www.freeimages.com/photo/grungy-surface-1191852

Autor: Mgr. Jana Šaffa

Jana je zakladateľka portálu e-Terapia.sk so zázemím vo výskume aj výžive. Vedie zdravotnícky tím, ktorý sa venuje poskytovaním individuálnych konzultácií pacientom, ktorí si nevedia dať rady so svojím zdravotným stavom a preferujú komplexný prístup. Odborný tím dopĺňa o pohľad alternatívnej medicíny, najmä ajurvédy a nutričné poradenstvo, ktorým sa venovala v rámci certifikovaného štúdia a pokračuje vo svojom odbornom vzdelávaní aj naďalej. Okrem toho je tiež autorom úspešných kníh e-Terapie.sk: Protizápalová kúra a Zachráňte imunitu sebe aj svojim deťom a vo svojom voľnom čase sa okrem svojej rodiny venuje aj písaniu článkov.

Pridaj komentár