Zaujala vás protizápalová strava a hľadáte recepty? Toto je najuniverzálnejší protizápalový recept. Či už ste dostali chrípku, neviete sa zbaviť upchatého nosa alebo kašľa, plánujete tehotenstvo, vaše dieťatko bolo na očkovaní, došlo u vás k relapsu chronického ochorenia alebo je váš organizmus momentálne v inej forme intenzívneho stresu, vyskúšajte tento recept. Ide o najľahšie stráviteľné a zároveň vyvážené jedlo. Organizmus dostane všetko, čo potrebuje, no zároveň sa môže sústrediť a maximum energie využiť na to, s čím práve bojuje a začať proces vnútornej obnovy.
Čo je to protizápalová strava?
Protizápalové potraviny sú bohaté na antioxidantny, a mnoho ďalších živín, potrebných na boj proti zápalu (ako omega-3 mastné kyseliny a vláknina), ktoré telo potrebuje v boji proti zápalu. Či už ide o akútny zápal (ako napríklad chrípka či infekcia alebo zranenie) alebo chronický zápal (obezita, diabetes 2. typu, astma, artritída, ochorenie srdca, mŕtvica, rakovina, Alzheimer a pod.), v každom prípade môže byť konzumácia protizápalových potravín prospešná pre zdravie.
Mnoho ľudí, ktorí sa trápia so zápalovým ochorením, prechádza na protizápalovú stravu dúfajúc v zlepšenie svojho zdravotného stravu. Zmena jedálnička vás síce nevylieči, môže vám však priebeh ochorenia zmierniť a v neposlednom rade znížiť šance na vznik sprievodných zdravotných ochorení.
Ak chcete zájsť ešte o krok ďalej, môžete absolvovať celú Protizápalovú kúru – 6 týždňový program vďaka ktorému zbavíte svoj organizmus zápalov prírodne, hĺbkovo a zároveň šetrne. Program vrátane jedálnička cielene kombinuje protizápalovú stravu s očistnou kúrou, ktorú používa Ajurvéda, najstarší a najkomplexnejší liečebný systém na svete, uznávaný aj Svetovou zdravotníckou organizáciou.
Protizápalová strava – recept: Zeleninovo-strukovinové rizoto
Počet porcií | Počet kalórií | Dĺžka prípravy / varenia | Vhodné ako | Sezóna |
---|---|---|---|---|
4 | 525 | 30 / 18 minút | Obed, Večera | Jar, Jeseň |
Ingrediencie
- polovica hrnčeka ryže Basmati
- polovica hrnčeka quinoy
- polovica hrnčeka žltých mungo fazuliek
- polovica hrnčeka červenej šošovice
- 2 hrnčeky sezónnej zeleniny
- 3 hrnčeky vody
- štipka mletého čierneho korenia, koriandra, kurkumy a zázvoru
- 1 a pól lyžičky soli
- šťava zo štvrtiny citróna
Odporúčaný postup
Všetky ingrediencie (okrem citróna) zmiešajte v hrnci s dostatočným množstvom vody, nechajte prevrieť a varte na miernom stupni, kým nie sú uvarené a mäkké, cca 16-18 minút.
Do uvareného rizota vytlačte citrón a dobre premiešajte. Dochutiť môžete podľa preferencií čerstvým cesnakom, čerstvými bylinkami, pažítkou a podobne.
Dobrú chuť!