Protizápalová strava – Recept: Pečený čierny koreň

Čierny koreň protizápalová strava

Čierny koreň je koreňová zelenina, v súčasnosti síce menej známa ako napríklad mrkva, petržlen či môj obľúbený topinambur, ale aj napriek tomu je ideálna na spestrenie jedálnička. A to najmä počas jari, kedy je pre náš organizmus dôležitá konzumácia povrchových koreňov rastlín. Sú totiž horké a sťahujúce a na jar majú svoje nezastupiteľné miesto v jedálničku, aby odstránili prebytočný hlien z črevného traktu, prečistili krv a detoxikovali hlboké tkanivá tela.

Čierny koreň je vďaka svojej málo výraznej chuti mimoriadne všestranný a môžete ho pridať všade tam, kde dávate bežnú koreňovú zeleninu, napríklad do polievky. Populárna je tiež jeho príprava na štýl varenej špargle s bešamelovou alebo holandskou omáčkou či strúhankou opraženou na masle. Ja som robila tento krát čierny koreň ako súčasť pečenej zeleniny, ktorú zbožňujem k pečenému kuriatku.

Čo je to čierny koreň?

Čierny koreň alebo aj hadomor španielsky patrí do čeľade čakankovitých. Obsahuje inzulín (vhodný najmä pre diabetikov), dôležité minerálne látky (draslík, vápnik, fosfor, železo, sodík)  a vitamíny A, B1, E. C. Vďaka nim pomáha okrem už spomínanej detoxikácie aj pri regulácii krvného tlaku, podpore trávenia, imunity, zdravých kostí, mozgu, predmenštruačnom syndróme aj raste vlasov.

Navyše je nízkokalorický a ľahko stráviteľný. Dužina je biela so sladkou a mierne horkastou chuťou. Niektorým pripomína špargľu, dokonca ju volajú zimná špargľa 🤷‍♀️ podľa mňa a mojich chuťových pohárikov je jeho chuť skôr neutrálna a tým pádom aj univerzálna.

Koža z čierneho koreňa nie je jedlá a treba ju ošúpať pred prípravou alebo po tepelnej úprave. Pri šúpaní z koreňa vyteká lepkavá biela tekutina podobne ako z púpavy. Ak si chcete uľahčiť prácu a zabrániť jeho hnednutiu, dajte si pri jednorazové rukavice, po očistení vložte koreň do octovej vody a čo najskôr ho dajte variť či piecť.

Čo je to protizápalová strava?

Protizápalová strava je obľúbený a celosvetovo uznávaný trend v stravovaní pomáha ľuďom, ktorí sa trápia s ochorením, ktoré sprevádza zápal ako napríklad diabetes 2. typu, alergie či autoimunitné ochorenia, artritída, ochorenie srdca, mŕtvica, rakovina, Alzheimer a podobne.

Protizápalové potraviny sú bohaté na antioxidantny, a mnoho ďalších živín, potrebných na boj proti zápalu (ako omega-3 mastné kyseliny a vláknina), ktoré telo potrebuje v boji proti zápalu. Či už ide o akútny zápal (ako napríklad chrípka či infekcia alebo zranenie) alebo chronický zápal (obezita, diabetes 2. typu, astma, artritída, ochorenie srdca, mŕtvica, rakovina, Alzheimer a pod.), v každom prípade môže byť konzumácia protizápalových potravín prospešná pre zdravie.

Mnoho ľudí, ktorí sa trápia so zápalovým ochorením, prechádza na protizápalovú stravu dúfajúc v zlepšenie svojho zdravotného stravu. Zmena jedálnička vás síce nevylieči, môže vám však priebeh ochorenia zmierniť a v neposlednom rade znížiť šance na vznik sprievodných zdravotných ochorení.

Ak chcete zájsť ešte o krok ďalej, môžete absolvovať celú Protizápalovú kúru – 6 týždňový program vďaka ktorému zbavíte svoj organizmus zápalov prírodne, hĺbkovo a zároveň šetrne. Program vrátane jedálnička cielene kombinuje protizápalovú stravu s očistnou kúrou, ktorú používa Ajurvéda, najstarší a najkomplexnejší liečebný systém na svete, uznávaný aj Svetovou zdravotníckou organizáciou.

Recept: Pečený čierny koreň

Čierny koreň si takto očistíme a vložíme do octovej vody. Tesne pred pečením dáme na plech vymastený olivovým olejom, osolíme, posypeme rascou a dáme piecť na 180 stupňov na 40 minút. V polovici pečenia korene pootáčame.

Dobrú chuť!


Zdroj informácií o živinách: Wiki

Autor: Mgr. Jana Šaffa

Jana je zakladateľka portálu e-Terapia.sk so zázemím vo výskume aj výžive. Vedie zdravotnícky tím, ktorý sa venuje poskytovaním individuálnych konzultácií pacientom, ktorí si nevedia dať rady so svojím zdravotným stavom a preferujú komplexný prístup. Odborný tím dopĺňa o pohľad alternatívnej medicíny, najmä ajurvédy a nutričné poradenstvo, ktorým sa venovala v rámci certifikovaného štúdia a pokračuje vo svojom odbornom vzdelávaní aj naďalej. Okrem toho je tiež autorom úspešných kníh e-Terapie.sk: Protizápalová kúra a Zachráňte imunitu sebe aj svojim deťom a vo svojom voľnom čase sa okrem svojej rodiny venuje aj písaniu článkov.