Neviete sa pri pomyslení na blížiace sa leto dočkať dlhých slnkom zaliatych dní, alebo sa už preventívne idete radšej schovať do klimatizovaného nákupného centra? Leto tak ako ostatné ročné obdobia má svoje typické vlastnosti, ktoré niektorým ľudom vyhovujú viac, iným menej. Ja som niekde uprostred. Aj keď zrovna nie som zrovna fanúšikom toho najhorúcejšieho počasia, počas leta sa neviem dojesť šťavnatého sladučkého ovocia a zeleniny. Práve sezónna úroda organizmus prirodzene ochladzuje. Príroda nám tak poskytuje možnosť na vyváženie intenzívneho svetla, tepla a energie, aby nedošlo k akumulácii tepla v organizme, ktorá by mohla vyústiť až do prehriatia, vyrážok, podráždenia a podobne.
Príchod leta sa už nezadržateľne blíži. Dni sa predlžujú a prvé horúčavy sú na dosah ruky. Prečítajte si preto viac o tom, ako vám strava počas leta dokáže pomôcť (alebo aj ublížiť) a čo ešte okrem sezónnej stravy dokáže efektívne schladiť organizmus.
Čo je to sezónna strava?
Sezónne stravovanie znamená konzumáciu čerstvých produktov v období roka, kedy je prirodzene dozreté a pripravené na zber. To znamená jesť napríklad jahody v júni, paradajky v auguste a tekvice v októbri. Práve vtedy je totiž výživná hodnota týchto potravín najvyššia, na rozdiel od dovážaných potravín, ktoré si vyžadujú skorý zber a chemické ošetrenie, aby produkt vydržal prepravu.
Sezónne stravovanie sa môže javiť ako najnovší trend, ale pravdou je, že ešte pred pár generáciami išlo o jediný spôsob stravovania. Ľudia ani inú možnosť nemali, poľnohospodárstvo ešte nebolo tak rozvinuté a supermarkety neboli na každom rohu. V súčasnosti je bežné, že je v obchode k dispozícii celý sortiment ovocia a zeleniny 365 dní v roku. Neznamená to však, že kvalita týchto potravín je počas celého obdobia rovnaká.
Letné obdobie je od júla až do októbra
Aj keď väčšinou hovoríme o štyroch ročných obdobiach – zima, jar, leto a jeseň – len tri z nich sú primárne, počas ktorých rastliny rastú a zabezpečujú úrodu a jednou z nich je obdobie na relax. Úroda je na jar, v lete a na jeseň. Počas zimy oddychujeme a konzumujeme úrodu, ktorú sme nazbierali počas jesennej úrody. Preto v skutočnosti máme len tri obdobia sezónneho stravovania. A preto trvá obdobie letnej sezónnej stravy od júla až do októbra.
Úroda a zdravotné problémy charakteristické pre letné obdobie
Letná úroda je bohatá na ovocie a zeleninu, ktoré prirodzene ochladzujú a znižujú nahromadené teplo v organizme. Postupne ako teplota v lete stúpa, zvyšuje sa aj úroda tých potravín, ktoré sú v chladení výkonnejšie. Ak počas horúcich letných mesiacov nekonzumujete dostatočné množstvo chladiacich potravín, zvyšuje sa riziko prehriatia.
Aj keď všetci ľudia pociťujú účinky nazhromaždeného letného tepla, letné typy sú v tomto ročnom období podstatne náchylnejšie na nerovnováhu. Pokožka týchto ľudí bude náchylnejšia na vyrážky, ich dutiny na alergie a zápaly a môžu pociťovať silné návaly. Je dôležité, aby letné typy boli svedomité pri konzumácii chladiacich potravín a vyhýbaní sa koreneným jedlám v letných mesiacoch, najmä počas mimoriadne horúceho konca sezóny.
Hovorí sa, že teplo je dôvod, prečo listy na jeseň sčervenajú. Nahromadené letné teplo stúpa k listom stromov a mení ich na krásne červené a oranžové. Nakoniec vyschnú a spadnú. Rovnaký proces sa deje v tele. Možno ste si všimli, že na konci leta sú pokožka a dutiny obzvlášť suché a vyprahnuté. Návod na to, ako pomôcť organizmu nám dávajú opäť tradičné sezónne potraviny.
Jedno jablko denne
Na konci leta bolo vždy súčasťou tradícií konzumovanie jabĺk, jablčných koláčov, pitie jablčného muštu a podobne.
Jablká sú mimoriadne dôležité na dve veci. Jednak sú vďaka svojej sladkej a sviežej chuti chladivé a pomáhajú telu vyrovnať sa s nahromadeným letným teplom. Zároveň majú vysoký obsah pektínu a vlákniny, ktoré čistia a detoxikujú črevný trakt pred dlhým zimným obdobím.
Ak sa neprijmú opatrenia na ochladzovanie a detoxikáciu, organizmus sa presunie do zimy prehriaty a vysušený. Aj keď zima teplo zmierni, suchosť v tele sa bude naďalej počas zimy zhoršovať. Nahromadená suchosť dráždi sliznice a spôsobuje ich neprimeranú reakciu na alergény, ktoré dráždia dýchacie cesty. Tieto sezónne nerovnováhy môžu viesť k alergiám alebo sennej nádche na konci leta a nabrať na sile s príchodom obdobia prechladnutí a chrípky. Ak budú nechránené sliznice naďalej vysychať, spustia tvorbu hlienu, v ktorom sa veľmi dobre darí vírusom a baktériám.
Na zmiernenie intenzity letnej horúčavy a vysychania z tepla nám príroda ponúka množstvo jabĺk, melónov, granátových jabĺk a iného sladkého a chladiaceho ovocia. A v zimnom období zase poskytuje úrodu orechov, obilnín, olejov a mäsa – bohatých na bielkoviny a tuk, ktoré izolujú a chránia sliznice.
Sezónne letné potraviny
V lete naše telá prirodzene túžia po ľahkých jedlách a menších porciách, ktoré nezaťažujú trávenie. Práve trávenie je podľa Ajurvédy silný zdroj vnútorného tepla. Preto je dôležité ho nezapaľovať konzumáciou ťažkých potravín alebo väčšieho množstva jedla, aby sme tak udržali čo najväčší chlad v organizme. Ideálne je uprednostňovanie sladkej, horkej a trpkej chuti a konzumácia chladných, tekutých aj mierne mastných potravín.
Vychutnávajte si čerstvé ovocie a šaláty. Nezabúdajte tiež na to, že surová zelenina (ako v šalátoch) sa lepšie strávi, ak sa konzumuje skôr na obed než na večeru. Doprajte si sladké mliečne potraviny ako mlieko, maslo, ghee, tvaroh, čerstvý domáci jogurt a (výnimočne!) aj zmrzlina. Všetky nerafinované sladidlá s výnimkou medu a melasy ochladzujú a môžete si ich užívať s mierou počas letných mesiacov. Ochladiť sa môžete aj pomocou chladnej vody (s mätou alebo limetkou a trochou surového cukru), sladkého lassi, vychladnutých bylinkových čajov (ako je mäta pieporná, sladké drievko, fenikel alebo ruža) alebo príležitostného piva. Najlepšie je však vyhnúť sa ľadovým nápojom, ktoré narúšajú zažívanie a vytvárajú v tele toxíny.
Pokúste sa obmedziť kyslé ovocie, vyzreté syry, zahrievajúcu zeleninu (ako je mrkva, repa, reďkovka, cibuľa, cesnak) a koreniny (ako zázvor a horčičné semienka, paprika a kajenské korenie).
Letné ovocie
- jablká
- avokáda
- bobule
- čerešne
- kokosový orech
- brusnice
- hrozno
- limety
- mango
- melóny
- hrušky
- ananásy
- granátové jablká
- slivky
Letná zelenina
- artičoky
- špargľa
- brokolica
- ružičkový kel
- kapusta
- karfiol
- zeler
- uhorky
- zelené fazuľky
- kel
- šalát
- zemiaky
- žerucha
- cuketa
Ostatné sezónne potraviny počas leta
- Obilniny: jačmeň, basmati ryža, pšenica
- Strukoviny: fazule, sója, hrášok
- Živočíšne výrobky: ryby (sladkovodné), hydina, krevety
- Oleje a tuky: kokosový, olivový, slnečnicový
- Koreniny: bazalka, kardamon, koriander, kôpor, fenikel, limeta, mäta, petržlenová vňať
- Sladidlá: javorový sirup, nerafinovaný trstinový cukor
Ďalšie možnosti ako ochladiť organizmus
Počas letných mesiacov je dôležité sa okrem konzumácie sezónnej úrody sústrediť na to, aby bol organizmus vždy dostatočne hydratovaný a zbytočne sme ho neprehrievali. Tieto návyky vám môžu pomôcť cítiť sa v lete dobre:
- Skoré vstávanie je prirodzený a prospešný rytmus pre organizmus.
- Leto dokáže ľudí motivovať ku aktivite a cvičeniu, ktoré je prospešné, ak cvičíte vo vhodnom čase (ideálne ráno) a primeranej intenzite. Voľte si však skôr pokojné (málo zahrievacie) cviky ako je jóga, makko ho či plávanie.
- Predtým, ako sa osprchujete, vymasírujte pokožku ľahkým náterom upokojujúceho oleja, napríklad kokosového alebo slnečnicového oleja s kvapkou esenciálneho oleja ako jazmín či ruža na upokojenie a osvieženie mysle.
- Obliekajte sa do ľahkého, vzdušného odevu vyrobeného z bavlny alebo hodvábu a uprednostňujte chladiace farby, ako je biela, šedá, modrá, fialová a zelená.
- Leto je ideálne na trávenie času v prírode, ale keď idete vonku, dajte si klobúk a slnečné okuliare, aby ste sa chránili pred intenzívnym slnkom.
- Vyvažujte prirodzenú intenzitu leta a uzemňujte počas dňa svoju energiu jemnou relaxáciou a pokojnými činnosťami a kultivujte umiernenosť vo všetkých aspektoch života.
- Chodievajte spať medzi 22-23:00.
Zdroje:
Douillard. J. Perfect Health For Kids: ten ayurvedic health secrets every parent must know. First Edition. California : North Atlantic Books. 2003. 345p. 1. edition. ISBN: 978-1556434778.
BanyanBotanicals
Foto: Freepik