Gut Makeover Protokol je štvortýždňový program určený na vyvolanie pozitívnych zmien v črevnom mikrobióme na riešenie rôznych zdravotných, no najmä zažívacích problémov, ovplyvnenie fyzickej aj emocionálnej pohody a zníženie hmotnosti.
Čo je to črevný mikrobióm a prečo je dôležitý?
Črevný mikrobióm tvoria rôzne mikroorganizmy (baktérie, archey, vírusy a huby), ktoré sú prirodzenou súčasťou gastrointestinálneho traktu, konkrétne v tenkom a hrubom čreve.
V poslednej dekáde vedci začali vďaka rozvoju vedy a technológií objavovať potenciál ľudského mikrobiómu a jeho vplyvu na zdravie. Podľa aktuálnych zistení plní črevný mikrobióm mnoho zdraviu prospešných funkcií, najmä:
- spracovávanie podnetov z vonkajšieho prostredia, vďaka čomu dochádza k vývoju imunity a budovaniu imunitnej tolerancie.
- ochrana pred infekciou pomocou kontroly a zabezpečovania rovnováhy kolónií
- rôzne lokálne funkcie, ako napríklad: hrá dôležitú úlohu pri trávení potravy a absorpcii živín, regulácii metabolizmu, atď.
Okrem toho sa vplyv črevného mirkobiómu prostredníctvom komplexných mechanizmov rozširuje na systémy vzdialených orgánov. Zdá sa, že mikrobióm tak v podstate ovplyvňuje takmer každý aspekt zdravia. Jeho potenciál sa zdá byť nekonečný, no od jeho úplného pochopenia máme ešte veľmi ďaleko.
Čo však vieme je, že svoje funkcie si mikrobióm dokáže plniť len za predpokladu, že sú baktérie a mikróby v správnom pomere a zložení. Stále viac zdravotných problémov sa spája s narušením krehkej rovnováhy v mikrobióme. Rovnováha črevných baktérií môže podľa odborníkov ovplyvniť imunitný systém, zdravie sliznice čreva (zvýšená priepustnosť čriev), ale aj ďalších zdravotných problémov ako atopický ekzém, zápalové ochorenia čriev (IBD), syndróm dráždivého čreva (IBS), obezita, metabolický syndróm, reumatoidná artritída, diabetes 2. typu.
Pozitívne je, že črevný mikrobióm ovplyvňuje mnoho faktorov, ktoré vieme ovplyvniť sami vlastnými každodennými rozhodnutiami. Medzi najznámejších ničiteľov črevného mikrobiómu patria najmä antibiotiká, strava plná spracovaných potravín bez dostatočného množstva vlákniny, stres, alkohol, nedostatok pohybu, atď.
Okrem toho výskum ukázal, že črevné baktérie môžu byť manipulované už v priebehu niekoľkých dní zmenami stravy. Napríklad zmena množstva potravy na báze zeleniny alebo živočíšnej stravy, ako aj úprava príjmu sacharidov môže ovplyvniť zloženie mikrobiómu. Práve týmto zistením bola inšpirovaná štúdia Microbiome restoration diet improves digestion, cognition and physical and emotional wellbeing, ktorá vyžívala protokol Gut Makeover na navodenie pozitívnych zmien v mikrobióme a sledovala jeho účinok na dobrovoľníkov.
Základné princípy Gut Makeover protokolu
1. Obmedzenie spracovaných sacharidových potravín s vysokým obsahom obilnín, cukru a umelých sladidiel, ktoré môžu viesť k dysbióze.
2. Konzumáciu širokej škály zeleniny a ovocia s obsahom vlákniny a fytochemikálií, ako aj fermenovaných potravín na nakŕmenie črevných baktérií a podporu rozmanitosti druhov.
3. Konzumáciu probiotických a prebiotických potravín na ďalšiu podporu prospešných baktérií v črevách.
4. Každodenný 12-hodinový pôst, ktorý zahŕňa dvanásť hodín pôstu medzi večerou a raňajkami, aby sa v čreve stimuloval opätovný rast črevných baktérií cez noc.
Výsledok štúdie
V štúdii 21 zdravých účastníkov podstúpilo „The Gut Makeover“ počas štyroch týždňov. Sledované aspekty boli hodnotené pred a po intervencii pomocou dotazníka. Testy odhalili významné zníženie hmotnosti, pozitívny vplyv na trávenie a výrazné zníženie negatívnych príznakov súvisiacich s myslením, pamäťou a duševnou pohodu, vrátane príznakov úzkosti a depresie.
Úbytok hmotnosti sa pohyboval od 1 do 7 kg. Priemerná strata hmotnosti bola u žien 3,2 kg a u jediného účastníka mužského pohlavia 4,1 kg.
Účastníkmi boli hlásené rôzne zlepšenia v oblasti gastrointestinálneho traktu, ktoré zahŕňali: zníženie alebo zastavenie chronického nadúvania, refluxu, plynatosti, nepravidelnej stolice (buď hnačky alebo zápchy alebo ich chronického striedania). Účastníci zaznamenali sa aj zlepšenie nálady, energie a kvality spánku.
Počet a závažnosť zdravotných príznakov hlásených pred protokolom bol viac ako 3-krát väčší ako počet a závažnosť lekárskych príznakov hlásených po štvortýždňovej diétnej intervencii.
Okrem toho, všetci účastníci bez výnimky zaznamenali pokles v celkovej závažnosti svojich symptómov. Významný účinok diétnej intervencie sa prejavil pri príznakoch v oblasti hlavy, očí, nosa, kožných, srdcových, tráviacich príznakoch, ako aj príznakoch kĺbov a svalov, telesnej hmotnosti, energie, myslenia a emočných symptómov.