Protizápalová strava – recepty: Batátovo-fazuľový guláš

Protizápalová strava recept batátovo fazuľový guláš

Tento bezmäsitý guláš plný protizápalových potravín má svoje čaro a plnú sladkastú chuť aj vôňu, ktorú stojí za to vyskúšať. Navyše je bezlepkový aj vegánsky a finančne nenáročný. Či už hľadáte protizápalový recept, potrebujete prestávku od mäsa, vegetariánsky recept alebo pre zmenu ochutnať niečo nové, viac hľadať nemusíte. Už ste našli 😉.

Čo je to protizápalová strava?

Protizápalové potraviny sú bohaté na antioxidantny, a mnoho ďalších živín, potrebných na boj proti zápalu (ako omega-3 mastné kyseliny a vláknina), ktoré telo potrebuje v boji proti zápalu. Či už ide o akútny zápal (ako napríklad chrípka či infekcia alebo zranenie) alebo chronický zápal (obezita, diabetes 2. typu, astma, artritída, ochorenie srdca, mŕtvica, rakovina, Alzheimer a pod.), v každom prípade môže byť konzumácia protizápalových potravín prospešná pre zdravie.

Mnoho ľudí, ktorí sa trápia so zápalovým ochorením, prechádza na protizápalovú stravu dúfajúc v zlepšenie svojho zdravotného stravu. Zmena jedálnička vás síce nevylieči, môže vám však priebeh ochorenia zmierniť a v neposlednom rade znížiť šance na vznik sprievodných zdravotných ochorení.

Ak chcete zájsť ešte o krok ďalej, môžete absolvovať celú Protizápalovú kúru – 6 týždňový program vďaka ktorému zbavíte svoj organizmus zápalov prírodne, hĺbkovo a zároveň šetrne. Program vrátane jedálnička cielene kombinuje protizápalovú stravu s očistnou kúrou, ktorú používa Ajurvéda, najstarší a najkomplexnejší liečebný systém na svete, uznávaný aj Svetovou zdravotníckou organizáciou.

Počet porciíPočet kalóriíDĺžka prípravy / vareniaVhodné akoSezóna
612730 / 120 minútObed, VečeraJeseň, Zima

Protizápalový recept: Batátovo-fazuľový guláš

Ingrediencie

  • 2 batáty (sladké zemiaky)
  • 4 mrkvy
  • 4 stonky rapikatého zeleru
  • 2 cibule
  • 1 hrnček fazule (najlepšie čiernej, v mojom prípade som použila fazuľu čierne oko)
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička majoránky
  • ½ lyžičky kurkumy
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • 2 lyžice sójovej omáčky (pre bezlepkovú verziu použijeme sójovú omáčku bez gluténu)
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice ghee

Postup

Fazuľu si deň vopred premyjeme a namočíme do vody.

Na druhý deň vodu, v ktorej bola fazuľa zlejeme a varíme v novej vode do zmäknutia. Dĺžka varenia sa líši od zvoleného typu fazule. V mojom prípade sa varila hodinu, no klasické veľké biele fazule sa niekedy varia aj 2 hodiny.

Po dovarení si očistíme a nakrájame zeleninu.

V hrnci krátko orestujeme na ghee cibuľu, následne pridáme zvyšnú zeleninu a restujeme spolu, kým zelenina trochu nezmäkne resp. nepustí šťavu (cca 10 minút).

Pridáme vodu z uvarenej fazule, necháme zovrieť a varíme na miernom stupni 15 minút.

Pridáme uvarenú fazuľu, soľ, korenie, sójovú omáčku a škrob rozmiešaný v troche studenej vody. Dobre premiešame, necháme prevrieť a vypneme.

Na záver pridáme prelisovaný cesnak. Po pridaní cesnaku už nevaríme, aby sme nestratili dôležité živiny.

Podávame separé alebo s basmati ryžou.

Dobrú chuť!

Autor: Mgr. Jana Šaffa

Jana je zakladateľka portálu e-Terapia.sk so zázemím vo výskume aj výžive. Vedie zdravotnícky tím, ktorý sa venuje poskytovaním individuálnych konzultácií pacientom, ktorí si nevedia dať rady so svojím zdravotným stavom a preferujú komplexný prístup. Odborný tím dopĺňa o pohľad alternatívnej medicíny, najmä ajurvédy a nutričné poradenstvo, ktorým sa venovala v rámci certifikovaného štúdia a pokračuje vo svojom odbornom vzdelávaní aj naďalej. Okrem toho je tiež autorom úspešných kníh e-Terapie.sk: Protizápalová kúra a Zachráňte imunitu sebe aj svojim deťom a vo svojom voľnom čase sa okrem svojej rodiny venuje aj písaniu článkov.