Okrem toho, že je kukurica výborná a zdravá, môže byť aj užitočná, pretože si s ňou môžete spraviť jednoduchý test v akom stave je vaše trávenie.
Vonkajší obal kukurice je totiž zo zlúčeniny nazývanej celulóza, čo je nerozpustná vláknina, ktorú telo nedokáže stráviť, keďže nemá enzýmy, ktoré by ju dokázali štiepiť. A práve preto prechádza tráviacim traktom v takmer nepoškodenom tvare. No nebudem ďalej otáľať, proste, keď ju spapáte, tak ju aj po určitom čase bez problémov nájdete veď viete kde …
Vďaka tejto vlastnosti je ideálnym nástrojom, pomocou ktorého si môžete doma jednoducho otestovať rýchlosť svojho trávenia.
Načo je už len dobré testovať rýchlosť trávenia? Nuž, na prvý pohľad trochu divná téma. Avšak trávenie je dôležitým indikátorom celkového zdravia organizmu. Ak potrava cez tráviaci trakt prechádza príliš rýchlo, organizmus si z nej nestihne zobrať, čo potrebuje. A naopak, pri spomalenom trávení môže viesť k opätovnej absorpcii toxínov a odpadových látok späť do organizmu. Z dlhodobého hľadiska tak môže neoptimálne trávenie vyústiť do rôznych zdravotných problémov.
A pritom je to tak jednoduché! Keď si najbližšie budete vychutnávať túto dobrotu, tak počas najbližších dní a hneď viete, na čom ste.
Viac info o rýchlosti trávenia a ďalších signáloch, ako aj o tomto domácom teste nájdete v článku.
Trávenie a vylučovanie ako dôležitý indikátor celkového zdravia organizmu
O trávení a vylučovaní sa moc nehovorí, veľa ľudí vlastne ani nevie, ako by malo trávenie „vyzerať“. A to je škoda, pretože práve trávenie je jeden z najdôležitejších indikátorov celkového zdravia organizmu. Sám Hippokrates povedal: „Všetky choroby začínajú v črevách“. Na prepojení trávenia a imunity je postavená aj Ajurvéda, najstarší medicínsky systém uznávaný aj Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Okrem toho tieto tvrdenia už potvrdili aj viaceré výskumy a sú základom aj môjho presvedčenia.
Signály organizmu o stave trávenia
Telo v priebehu dňa vysiela množstvo signálov o stave trávenia, napríklad:
- Po jedle by sme mali cítiť prísun novej energie. Ak namiesto toho pociťujeme únavu, potrebu odpočinku, alebo sme bez dávky kávy podráždení a neschopní pracovať, pravdepodobne sme zjedli jedlo, ktorým sme zbytočne zaťažili svoje trávenie.
- Takáto záťaž sa môže prejaviť aj ďalšími symptómami, ako napríklad grganím, škvŕkaním a žblnkotaním, nadmerným nafukovaním, plynatosťou a bolesťami brucha.
- Celkovo by potrava mala prejsť tráviacim taktom za približne 24 hodín. K vyprázdneniu by malo dôjsť jeden až dvakrát denne, prvýkrát do 3 hodín od zobudenia. Pomalší prechod potravy tráviacim taktom alebo menej časté vyprázdňovanie môže viesť k opätovnej absorpcii toxínov a odpadových látok späť do organizmu. Častejšie môže byť zase spojené s nedostatočnou absorpciou živín.
- Stolica by mala byť dobre sformovaná do konzistencie zrelého banána bledo-hnedo-žltej farby bez viditeľných zvyškov jedla a bez výraznejšieho zápachu.
- K vyprázdneniu by malo dôjsť prirodzene, nemal by byť problém v kľude dobehnúť na záchod, ani naopak problém s prílišným tlačením. Všetko by malo prebehnúť hladko a bez sprievodných zvukových efektov. Záchod by mal po spláchnutí zostať čistý.
Vzhľad stolice
Vzhľad stolice dokáže veľa napovedať o trávení – malé tvrdé bobky podobné orechom znamenajú veľmi pomalý čas prechodu, zatiaľ čo hnačka môže naznačovať, že medzi jedlom a vylúčením uplynul príliš krátky čas. Pre lepšie pochopenie si môžete pri najbližšej návšteve toalety spraviť aj jednoduchý vizuálny check alebo si spraviť test rýchlosti trávenia pomocou kukurice.
Domáci test rýchlosti trávenia
Zjedzte 2 polievkové lyžice kukurice a uvidíte, ako dlho potrvá, kým si všimnete jej zvyšky v stolici. Tým, že je kukurica nestráviteľná, sa bude nachádzať v stolici vcelku a bude ľahko spozorovateľná. Ale pozerajte sa dôkladne aj neskôr! Možno uvidíte prvé zvyšky kukurice po ideálnych 24 hodinách, ale ak ich uvidíte aj o 72 hodín neskôr, potom je vaše trávenie naozaj pomalé.