Každá matka si praje mať v prvom rade ZDRAVÉ dieťa. Pri skúmaní aktuálnych odporúčaní ohľadom zavádzania tuhej potravy však nejedna z nás zostáva zmätená. Odporúčania modernej medicíny sa totiž v posledných niekoľkých desaťročiach niekoľkokrát zmenili a na obzore sa rysuje ďalšia zmena. Dôvodom je významný nárast imunitne sprostredkovaných ochorení, čo sa moderná medicína síce snaží preskúmať, no aj tak stále nepoznáme presné príčiny mnohých z nich. Prečítajte si preto viac o ajurvédskych odporúčaniach na zavádzanie tuhej potravy, ktoré úspešne prešli testom času.

Prvých tisíc dní života a nutričné programovanie

Sú oblasti, v ktorých sa moderná aj ajurvédska medicína zhodujú.

Medzi patrí pohľad na prvých tisíc dní života – čas medzi počatím a druhými narodeninami – ktoré obe považujú za jedinečné obdobie príležitosti na formovanie celoživotného zdravia. Práve počas tohto obdobia totiž dochádza k najvýznamnejšiu rastu a rozvoju všetkých orgánov, tkanív a systémov v organizme. Nutričné programovanie sa preto považuje za dôležitý faktor pre rôzne ochorenia v dospelosti, vrátane koronárnej choroby srdca, obezity a metabolického syndrómu.

Ajurvéda, ako aj moderná medicína preto upriamujú pozornosť na optimálnu výživu matky počas tehotestva a dojčenia, keďže práve materské mlieko poskytuje optimálnu výživu pre dieťa po jeho narodení. Zároveň ide o dôležitý ochranný faktor novorodenca, pretože pôsobí pozitívne aj na vývoj gastrointestinálneho, centrálneho nervového, endokrinného a imunitného systému.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Americká pediatrická akadémia (AAP) odporúčajú výhradné dojčenie až do 6 mesiacmov veku dieťaťa. Upozorňujú na to, že predčasné zavádzanie potravín môže spôsobiť, že deťom „uniknú“ dôležité živiny, ktoré pochádzajú z materského mlieka.

Navyše, nedojčené deti, ktoré konzumujú náhrady materského mlieka, majú odlišné zloženie črevnej mikroflóry, čo výrazne ovplyvňuje vývoj celého imunitného systému. Abnormálna mikroflóra je spájaná s vývinom rôznych imunopatologických stavov, ako sú zápalové, ale aj nádorové ochorenia čriev, obezita, rozvoj cukrovky 1. typu, tendencia k alergickým reakciám, atď.

Zavádzanie tuhej potravy, imunologické okno a odstavenie

Oboznamovanie dieťaťa s rôznymi potravinami a alergénmi je považované za mimoriadne dôležité pre budúce zdravie v ajurvédskej, ako aj modernej medicíne.

Moderná medicína mení odporúčania ako na hojdačke

Podľa modernej medicíny postupné zavádzanie tuhej stravy v období takzvaného imunitného okna by malo zabezpečiť vývoj tolerancie imunitného systému voči jednotlivým zložkám potravín a zníženie rizika vzniku patologických reakcií, najmä alergických prejavov.

Pri pojmoch ako zavádzanie tuhej potravy či imunologické okno treba myslieť na to, že odporúčania modernej medicíny na zavádzanie pevnej stravy sa v posledných niekoľkých desaťročiach niekoľkokrát zmenili.

Okrem toho sa v súčasnosti testuje nový prístup orálnej imunoterapie, pri ktorej sa podávajú jedincom s rizikom alergie alergény v malých množstvách už od 4 mesiacov. Keďže výsledky vyzerajú sľubne, môže sa ľahko stať, že čoskoro lekári opäť zmenia svoje odporúčania.

Pediatri zväčša odporúčajú začať rozmixovanou zeleninou, po pár týždňoch postupne pridávate ovocie a mäso, potom vajíčko, obilniny (lepok), olíznuť jogurt, atď.

Ajurvédska medicína má na zavádzanie tuhej potravy iný pohľad

Hlavným konceptom v Ajurvéde pre stravu a výživu je Agni („oheň“)

Agni sa zvyčajne považuje za synonymum pre „enzýmy“ a reprezentuje našu schopnosť trávenia. Inými slovami, Agni nám hovorí, čo je človek schopný stráviť. Stráviť pritom znamená „asimiláciu živín a evakuáciu odpadu“. Agni je preto tiež inteligentnou funkciou trávenia, ktorá dokáže rozlíšiť, ktorá časť potravy je výživná a ktorá časť je odpadová alebo nevyživujúca.

Dojčatá sa rodia s potenciálom Agni, ale ich Agni pri narodení ešte nefunguje. Všetky ajurvédske dietetické pravidlá pre deti sú preto založené na tom, ako môžeme úspešne aktivovať Agni dieťaťa. Neschopnosť spustiť správnu funkciu Agni vedie k mnohým zdravotným problémom a prípadným potravinovým senzitivitám a alergiám. Klasickým príkladom týchto problémov sú kolikové bolesti, hnačka a kožné vyrážky, ako je napríklad ekzém.

Ayurvéda odporúča dojčenie najmenej šesť mesiacov a najviac dva roky. Počas obdobia dojčenia si matka musí byť vedomá, že väčšine tuhých potravín trvá približne 36 hodín, kým sa premenia na mlieko. V niektorých prípadoch sa napríklad z tekutín môže stať mlieko už za 12 hodín; avšak to je skôr výnimka. Strava obsahujúca živočíšne bielkoviny, ako je mäso a mliečne výrobky, sa stáva mliekom za 48 až 60 hodín. Tieto vedomosti sú potrebné na to, aby matka bola schopná správne identifikovať jedlo, ktoré dieťaťu robí problém stráviť. Zvyčajne sa to prejavuje ako koliková bolesť (črevné plyny) a tekutá stolica u dieťaťa.

Druhým základným konceptom je Ama („nestrávená, nevylúčaná strava”)

Ama je výsledkom Agni, ktoré nepracuje na optimálnej úrovni. Uvádza sa, že v takom prípade v tele zostáva jedlo a hniloba. Každé jedlo, ktoré zostane na teplom, vlhkom a tmavom mieste, zhnije. Ľudský tráviaci trakt je ideálnym prostredím pre hnijúce jedlo, pretože je teplé, vlhké aj tmavé. Ajurvéda považuje Amu za jeden z hlavných príčin patológie.

Zvyčajne má matka určitú hladinu Amy vo svojom tele pred a počas tehotenstva. Táto Ama (zhnité jedlo) je v tele viac alebo menej filtrované pred výrobou materského mlieka. Úroveň Amy je však dôležitá. Ak je Ama prítomná v tele matky po dlhú dobu (napr. roky), potom nejaká Ama prechádza aj do mlieka. To znamená, že Agni dieťaťa sa bude musieť nielen naučiť tráviť jedlo, materské mlieko, ale aj Amu v mlieku. Neschopnosť stráviť Amu sa často prejavuje ekzémom alebo iným ťažko liečiteľným ochorením kože. To je dôvod, prečo dieťa môže byť len zopár týždňov staré a už sa u ňho môžu začať prejavovať príznaky ekzému. Napriek tejto tendencii je materské mlieko stále najlepším pre dieťa. Nakoniec sa dieťa naučí tráviť Amu a ekzém v detskom veku zvyčajne zmizne vo veku od 6 do 8 rokov.

Okolo šiestich mesiacov dieťaťu začnú rásť prvé zuby. To je znamenie, že je pripravené jesť jedlo iné ako mlieko. Zavedenie tuhej potravy (kaša, varené, zmiešané alebo inak pripravené) je podľa Ajurvédy hlavnou chybou dnešných odporúčaní. Výsledok podania takejto potravy bábätkám je Ama. V dôsledku toho sa zvyšuje kolika, distenzia, plynatosť, hnačka, zápcha alebo oboje. To je dnes hlavná príčina epidémie kožných porúch u detí a podľa ajurvédy sa dá pripísať 80% kožných porúch dojčiat.

Mono strava z obilnín počas prvého roku života podľa Ajurvédy

Prakticky všetky tradičné kultúry za posledných niekoľko tisíc rokov (s výnimkou Laplanderov a Eskimákov) dávali svojim deťom počas prvých rokov svojho vývoja mono stravu z obilnín. Klasické texty Ajurvédy naznačujú, že deti by sa mali začať s obilninami ako prvou potravou, pretože práve obilniny zvyšujú pevnosť tkanív alebo Balu. Sú tiež ľahko stráviteľné pre začínajúce Agni dieťaťa. Obilniny by mali byť hlavnou potravou do veku 8 až 10 rokov.

V závislosti od kultúry sa do obilnín vo veku okolo 12 mesiacov môžu pridať buď koreňová zelenina alebo strukoviny (fazuľa). Niektoré kultúry, ako napríklad India a Brazília, jedia strukoviny dvakrát až trikrát denne. Iní, ako napríklad Európa a USA, nejedia veľa strukovín. Fazuľa mungo a Adzuki sú dve najvýživnejšie a najjednoduchšie stráviteľné zo všetkých strukovín. V opačnom prípade začnite s koreňovou zeleninou, ako je mrkva, repa, zeler atď. Vyhnite sa zemiakom a ostatnej ľuľkovitej zelenine (baklažán, paradajky atď.).

Základným konceptom je, že Agni potrebuje čas na to, aby sa prispôsobila každému jedlu, aby ho bol schopný stráviť. Preto je pravidlom, aby sme zavádzali vždy jedno jedlo. Podávajte toto jedlo nejaký čas, kým si nie ste istí, že ho dieťa dokáže stráviť – napr. žiadne koliky atď. – a potom pridajte ďalšiu potravinu.

V obchode sa za každú cenu vyvarujte nákupu „detskej výživy“, ktorá obsahuje päť až sedem rôznych druhov potravín, aby bola „vyvážená“. Z ajurvédskeho hľadiska je to najhoršie, čo môžete urobiť, aby ste svojmu dieťaťu dali veľa rôznych jedál – aj keď sú zmiešané a rozmixované na pyré. Je to preto, že Agni (alebo enzýmy) musia triediť rôzne potraviny, aby ich transformovali alebo strávili.

Ohľadom ovocia: ovocie je v podstate čistiace a chladiace, hoci existuje niekoľko výnimiek. Podľa Ajurvédy ovocie nedokáže vytvoriť Balu ani silu. Môže byť užitočné, ak má dieťa sklon k tvrdej stolici a zápche. Rodičia by si však mali byť vedomí, že ovocie nevytvára tkanivá a potrebnú silu. Preto by sa nemali používať ako hlavné jedlo, ale skôr ako doplnok po 12 mesiacoch života.

Prirodzené odstavenie

Odstavovanie dieťaťa od materského mlieka by podľa ajurvéskej medicíny malo prebiehať postupne a prirodzene spolu so zvyšujúcim sa apetítom dieťaťa.

Fyziologický proces odstavovania je zložitý a zahŕňa mikrobiologické, biochemické, nutričné, imunologické a psychologické zmeny pre matku aj dieťa.

Počas procesu odstavenia sa kompozícia ľudského mlieka prispôsobuje potrebám rastúceho dieťaťa, takže hoci objem klesá, zostáva prítomná primeraná úroveň živín a imunologická ochrana nie je ohrozená.

Náhle odstavenie je neprirodzené pre matku aj pre dieťa, čo sa prejavuje iba postupným znížením produkcie mlieka (prsia bývajú v prvých dňoch naliate, môže dôjsť k zápalu), zmena hormónov môže spôsobiť rozvoj depresie u matky, dieťa má prerušenú emocionálnu väzbu so svojou matkou. Navyše, odstavené dieťa je náchylnejšie na infekcie kvôli strate ochranných látok nachádzajúcich sa v materskom mlieku.

Ajurvédske praktické odporúčania na zavádzanie tuhej potravy

Zlatých 5 pravidiel pre prvé príkrmy

1. Zavádzanie nových potravín by malo prebiehať postupne (s odstupom 8-10 dní) a dávajte pozor na známky plynatosti, poruchy trávenia, hnačku či zápchu. Ak dieťa reaguje na nejakú potraviny, prerušte jej podávanie a opätovne ju vyskúšajte s časovým odstupom, keď sa zvyšuje aktivita dieťaťa (ako napríklad začína plaziť sa, chodiť, atď.).

2. S novou potravinou začínajte vždy ráno, pretože bude ľahké pre trávenie počas dňa, kedy je agni najvyššie. Nikdy nepodávajte nič nové večer ani v noci.

3. Podávajte iba čerstvé domáce jedlo. Predpripraveným kašiam (aj tým bio) a výživám sa vyhýbajte oblúkom. Tieto potraviny sú dlho uchovávané v škatuliach, čím strácajú mnoho výživných látok. Navyše zvyčajne obsahujú viac či menej cukru a prídavných látok.

4. Spolu s prvými príkrmami začnite pomaly dávať deťom vodu, začínajte 1 malou lyžičkou a zvyšujte podľa smädu a potreby. Nezabudnite vodu prevariť.

5. Spolu s tým ako dieťa rastie a zvyšuje sa jeho aktivita, meňte konzistenciu jedla z vodovej na hustejšiu polievku, neskôr ju len pomačkajte a nakoniec ponúkajte pevné uvarené konzistencie.

Odporúčaný postup zavádzanie tuhej potravy podľa Ajurvédy

1. VÝHRADNÉ DOJČENIE počas prvých 6 mesiacov.

2. RYŽOVÁ VODA – Začnite tradičnou vodou z bielej ryže (prosím, nie z hnedej ryže). Varte niekoľko lyžičiek ryže s väčším množstvom vody a pridajte veľmi malé množstvo ružovej kamennej soli / himalájskej kamennej soli. (nie biela soľ, pretože má veľa obsahu sodíka)

3. MUNGO VODA -. Po vylúhovaní ryžovej vody začnite vodou z mungo fazuliek. Pokúste sa vybrať bio mungo pestované prirodzene bez pesticídov.

4. ZELENINOVÁ VODA A OVOCNÁ ŠŤAVA – Po zavedení munga začnite pomaly prevarenou vegetariánskou vodou so štipkou ružovej kamennej soli alebo lyžičkou čerstvej (kyslej) ovocnej šťavy.

K ryžovej vode alebo ďalšej vode je možné pridať ajurvédske ghí (kvapka).

Ktorú zeleninu zavádzať počas prvého roka?

  • ✓ Sladká tekvica
  • ✓ Mrkva
  • ✓ Zemiaky.
  • ✓ Špenát.
  • ✓ Methi leaves or Fenugreek leaves
  • A podobne.

Ktoré ovocie zaviesť počas prvého roka života?

  • ✓ Sezónne ovocie je najlepšie, s výnimkou niektorých druhov ovocia, ktorým je potrebné sa vyhnúť v prvom roku (to bude zahrnuté v potravinách, ktorým sa treba vyhnúť)
  • ✓ Papája – Varte ju, rozdrvte a zaveďte, keď zvýšite konzistenciu s rozdrvenými potravinami
  • ✓ Granátové jablko – pripravte šťavu, prefiltrujte semená a dajte 1-2 lyžičky
  • ✓ Sweet Lime / Musambi – Urobte šťavu
  • ✓ Hrozno – Urobte šťavu
  • ? Jablko – Keďže jablko je trochu ťažko stráviteľné, zaveďte ho až potom, ako dieťa začne chodiť. Uistite sa, že jablko je prirodzene pestované, varené a rozmačkané.

Potraviny, ktorým by ste sa mali striktne vyhýbať počas prvého roka podľa Ajurvédy

  • X Banány – Vzhľadom na to, že je to vlastnosť kapha, ktorá u malých detí vyvoláva prechladnutie a kašeľ.
  • X Guava – Kvôli vlastnosti kapha, ktorá u malých detí vyvoláva chlad a kašeľ.
  • X Jahody – Vzhľadom k tomu, že je to vlastnosť kapha, ktorá u malých detí vyvoláva chlad a kašeľ.
  • X Custard apple (sitaphal) – Vzhľadom k tomu, že je to kapha vlastnosť, ktorá u malých detí vyvoláva chlad a kašeľ.
  • X Pšenica – Áno, vyhýbajte sa podávaniu potravín založených na pšenici v prvom roku, pretože lepok je ťažko stráviteľný pre mladé črevá.
  • X Maida – Žiadne produkty slúžiace jeden rok.
  • X Mango – Prvému roku sa treba vyhnúť surovému aj zrelému ovocia
  • X Hrach – Vzhľadom na vatový charakter jedla.
  • X Fazuľa – Vzhľadom na vatový charakter jedla.
  • X Fermentované potraviny – Vzhľadom na vatovú povahu potravín.
  • X Spracované potraviny ako čokoláda, čipsy, snacky a podobne. – to platí aj neskôr

Na záver

Pri použití týchto základných princípov na zavádzanie tuhej potravy počas prvých rokov by sa mohol znížiť počet tráviacich problémov a metabolických porúch v detstve, ako je obezita a cukrovka, keď je dieťa vo veku 8 až 12 rokov. Logika tohto prístupu je ľahko viditeľná v USA, kde sa tento tradičný prístup nedodržiava – preto má teraz najvyššiu mieru diabetu u detí na svete.

Bohužiaľ, veľká časť týchto informácií je v rozpore s tým, čo aktuálne lekári a odborníci na výživu hovoria novým rodičom. Avšak, výhodou používania tradičných ajurvédskych postupov je to, že boli skúšané a vyhodnocované tisícky rokov.


Tento článok pôvodne vyšiel na Atreya.com a SwarnaPrashana.org a je ich voľným, doplneným prekladom