0

Typy nežiadúcich reakcií na potraviny

Nežiadúce reakcie na potraviny sú bežné a pohybujú sa od skutočnej potravinovej alergie, cez citlivosť na potraviny (zahŕňajúcu iný typ imunitnej reakcie) až po poruchy tvorby enzýmov.

Pozn. nie všetci definujú tieto pojmy rovnakým spôsobom – v tomto článku používame označovanie využívané v zahraničí.

Všetky tieto typy reakcií sa môžu prejavovať podobnými príznakmi, preto si ich ľudia často zamieňajú.

POTRAVINOVÁ ALERGIA
(1-3% dospelých, 5-10% detí)

Skutočná potravinová alergia spôsobuje reakciu imunitného systému, ktorá
ovplyvňuje početné orgány v tele a zahŕňa produkciu imunoglobulínu E (IgE). V niektorých prípadoch môže byť alergická reakcia na potraviny vážna alebo život ohrozujúca.

Najčastejšie sú ľudia alergickí na potraviny, ktoré pravidelne konzumujú.
Bohužiaľ, je to daň za narušené fungovanie imunitného systému a nedostatočne pestrú stravu.
V Japonsku napríklad nájdete alergiu na ryžu. Vo Škandinávii je alergia na tresky bežná.
U nás sú najčastejšie nasledovné alergie: mliečna bielkovina, vajce, arašidy, orechy, pšenica, sója, ryby a mäkkýše.

Príznaky alergie sa objavujú zopár minút po konzumácii a môžu zahŕňať: problémy s prehĺtaním alebo dýchaním, nevoľnosť, vracanie, žihľavka a môžu vyústiť až do anafylaxie.

Z niektorých potravinových alergii môžu deti „vyrásť“, čo je výraz, ktorý v podstate zahŕňa vybudovanie tolerancie imunitného systému na tieto potraviny.

ŠPECIFICKÁ ALERGÉNOVÁ IMUNOTERAPIA

Na rovnakom princípe funguje aj jediná „liečba“ alergií – špecifická alergénová imunoterapia. Liečba spočíva v kontrolovanom podávaní alergénu so stúpajúcou koncentráciou. V súčasnosti sa testuje práve orálna imunoterapia na liečbu potravinových alergií.

Cieľom tejto liečby je navodiť v organizme toleranciu alergénu, tak aby nevznikala prehnaná reakcia pri styku s alergénom (znižuje intenzitu a závažnosť symptómov).

CITLIVOSŤ NA POTRAVINY
(odhadom každý druhý človek)

Citlivosť na potraviny (u nás označovaná aj ako potravinová intolerancia) tiež zahŕňa imunitnú reakciu. V tomto prípade však dochádza k produkcii imunoglobulínu G (IgG) a iných protilátok, bielych krviniek a iných molekúl imunitného systému.

Tým, že sú reakcie omnoho jemnejšie, väčšina ľudí s nimi žije celé roky, ak nie celý život. 

Príznaky sa objavujú v priebehu niekoľkých hodín, ale môžu byť oneskorené aj niekoľko dní. Najčastejšie príznaky: bolesti hlavy, bolesť kĺbov, tráviace problémy, kožné problémy, celkový pocit nepohody. Tmavé kruhy pod očami tiež naznačujú negatívnu reakciu pečene na jedlo.

Zbaviť sa citlivosti na potraviny môžete, ak sa im niekoľko mesiacov dôsledne vyhnete.

NEDOSTATOK ENZÝMOV / RÔZNE INTOLERANCIE
(15-20% ľudí)

Naopak, za nedostatok enzýmov nie je zodpovedný imunitný systém. Vo väčšine prípadov ide o problém s trávením – nedostatok tráviacich enzýmov. Preto sú príznaky intolerancie vo všeobecnosti menej závažné a zo začiatku sa obmedzujú na tráviace problémy.

Najčastejšie robia ľuďom problémy fermentovateľné sacharidy (takzvané FODMAP), medzi ktoré patrí mlieko (laktóza), strukoviny a určitá zelenina, ovocie, zrná a sladidlá. 

Na to, aby sa potrava mohla stráviť, telo produkuje v rôznych častiach tráviaceho traktu rôzne typy enzýmov. Enzýmy sú neoddeliteľnou súčasťou fungujúceho tráviaceho traktu, pretože rozkladajú veľké molekuly potravín na menšie čiastočky tak, aby ich organizmus dokázal vstrebať.

Enzýmy však majú aj iné veľmi dôležité funkcie, napríklad:

  • Potláčanie zápalových procesov – enzýmy znižujú zápalové reakcie podobne ako nesteroidné protizápalové lieky, avšak bez negatívneho účinku na vnútorné orgány.
  • Anti-fibrózne účinky – v tele dochádza priebežne k menším či väčším poškodeniam a tvorbe jaziev po zápale, úraze, operácii, atď. Enzýmy odbúravajú porušené časti tkanív a orgánov.
  • Čistenie krvi – zaisťujú vhodnú tekutosť a zrážanlivosť krvi.
  • Modulácia imunitného systému – enzýmy modifikujú činnosť imunitného systému tak, aby robil to, čo má.

Nedostatok enzýmov má preto závažné dôsledky pre celý organizmus.

Takmer do 30 rokov má zvyčajne telo enzýmov dostatok, no potom sa ich zásoba začína míňať.

PRÍČINY NEDOSTATKU ENZÝMOV

V prípade získanej potravinovej intolerancie (tzn. v minulosti ste problémy s trávením problematických potravín nemali), je potrebné začať liečiť príčinu toho, prečo črevo prestalo produkovať dostatok enzýmu.

Nedostatok tráviacich enzýmov môže byť spôsobený poruchou činnosti pečene, žlčníka, alebo čreva, vrátane narušeného črevného mikrobiómu, zvýšenej priepustnosti čreva, bakteriálneho alebo hubového prerastania čreva (SIBO resp. SIFO), zápalových ochorení čriev, syndrómu dráždivého čreva (IBS) a celiakie.

Prečítajte si viac o črevných ochoreniach: Ochorenia čriev

Liečbou ochorení, poškodenia orgánov a stravou môžete pomôcť pri odstránení ťažkostí.

O najnovších trendoch, ako podporovať mikrobióm tvorený prospešnými baktériami, ktoré ovplyvňujú takmer každý aspekt zdravia, vrátane domácich receptov sa dozviete v našej príručke: Zachráňte imunitu sebe aj svojim deťom.

LAKTÓZOVÁ INTOLERANCIA

Intolerancia laktózy, najčastejšia potravinová intolerancia, postihuje 1 z 10 ľudí.

Laktáza je enzým, produkovaný v čreve, ktorý rozkladá laktózu – cukor nachádzajúci sa v mlieku a iných mliečnych výrobkoch. Ak nemáte dostatok laktázy, nemôžete laktózu stráviť.

Príznaky sa zväčša objavia 30 minút až 48 hodín po konzumácii. Najbežnejšie sú tráviace problémy ako nadúvanie, prebytočný plyn, bolesť čriev, kyslo zapáchajúca hnačka alebo zápcha.

Minimalizovať príznaky môžete obmedzením problémových potravín a užívaním tráviacich enzýmov.

HISTAMÍNOVÁ INTOLERANCIA

Histamín je pre organizmus prirodzený a má v tele na starosti viacero významných úloh, napríklad aktiváciu nervového systému či podporu tvorby žalúdočnej kyseliny. Tiež je veľmi úzko prepojený s imunitným systémom – uvoľňuje sa po poranení alebo alergickej reakcii ako súčasť imunitnej odpovede organizmu a je zapojený do zápalového procesu.

Pri histamínovej intolerancii sa však hromadí v tele, pretože organizmus nemá dostatok enzýmu, ktorý slúži na jeho odbúranie (DAO – diamínooxidádza) alebo jeho aktivita nie je dostačujúca.

Konzumácia potravy bohatej na histamín, alkoholu, alebo liekov, ktoré uvoľňujú histamín alebo blokujú DAO, môže u ľudí s histamínovou intoleranciou spôsobiť hnačku, bolesť hlavy, problémy s dutinami a očami, astmu, hypotenziu, arytmiu, žihľavku, kožné problémy, návaly tepla a iné stavy.

Skutočný mechanizmus histamínovej intolerancie (HIT) sa stále skúma, ale predpokladá sa, že súvisí s nahromadením histamínu. U zdravého jedinca sa histamín pravidelne spracováva pomocou dvoch enzýmov:
DAO (diamínooxidádza) a HNMT.

HIT vzniká buď ako primárne genetické alebo sekundárne (získané) poškodenie jedného z týchto dvoch enzýmov.

Výsledkom je reakcia podobná alergii, ktorá ale nie je pravou alergiou. Medzi najčastejšie prejavy patria:

  • Koža: podráždenie kože, začervenanie, opuchy.
  • Tráviaci trakt: hnačka, nafukovanie, kŕče, bolesti brucha, napínanie na zvracanie.
  • Dýchacie cesty: svrbenie a opuch pier, opuch nosovej sliznice alebo naopak výtok z nosa, ťažkosti s dýchaním podobné astme.
  • Ostatné orgány: bolesti hlavy podobné migréne, búšenie srdca, závrate, zmeny krvného tlaku, strata vedomia.
  • K ďalším prejavom patria iné alergii podobné ťažkosti, chronická únava, bolestivá menštruácia, nervozita, poruchy vedomia, spánku.

Aktivita enzýmu DAO je geneticky podmienená. V mladosti býva jeho množstvo aj aktivita dostatočná. U niektorých ľudí, najmä u žien, ktoré tvoria až 80% postihnutých, však aktivita vekom klesá.

DIAGNOSTIKA REAKCIÍ NA POTRAVINY

Úlohou lekára je správne rozoznať rozdiel medzi jednotlivými reakciami na potraviny a inými problémami, ktoré by mohli spôsobiť podobné príznaky a byť navzájom zamieňané.

Zlatým štandardom na diagnostiku je eliminačná diéta. Niektorí lekári najprv odporúčajú spraviť test citlivosti na potraviny a stanovenie aktivity enzýmu DAO, čo môže pomôcť usmerniť elimináciu stravy.

V prípade zájmu o pomoc pri liečbe vašich zdravotných problémov
prepojením modernej aj alternatívnej medicíny pre dosiahnutie čo najvyššej účinnosti a pokrytie celkového zdravotného stavu si môžete zvoliť niektorú z našich služieb: Individuálna hodinová konzultácia alebo Komplexný zdravotný plán na mieru.

Zdroje k článku:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/expert-answers/food-allergy/faq-20058538
https://www.healthline.com/nutrition/food-sensitivity-test#food-sensitivities
https://thewholejourney.com/differences-between-ige-and-igg-testing-for-allergies-and-sensitivities/
https://www.webmd.com/allergies/food-allergy-intolerances#2




Zdieľať

Najnovšie články