Sezónna strava

PRÍRODNÝ SPÔSOB PREVENCIE A LIEČBY OCHORENÍ

Túžite po skutočne zdravej strave?

Sezónna a lokálna strava je tou správnou odpoveďou!

Sezónne stravovanie znamená konzumáciu čerstvých produktov v období roka, kedy je prirodzene dozreté a pripravené na zber. To znamená jesť napríklad jahody v júni, paradajky v auguste a tekvice v októbri. Práve vtedy je totiž výživná hodnota týchto potravín najvyššia, na rozdiel od dovážaných potravín, ktoré si vyžadujú skorý zber a chemické ošetrenie, aby produkt vydržal prepravu.

Aké výhody má sezónna strava?

Sezónne stravovanie sa môže javiť ako najnovší trend, ale pravdou je, že ešte pred pár generáciami išlo o jediný spôsob stravovania. Ľudia ani inú možnosť nemali, poľnohospodárstvo ešte nebolo tak rozvinuté a supermarkety neboli na každom rohu. V súčasnosti je bežné, že je v obchode k dispozícii celý sortiment ovocia a zeleniny 365 dní v roku. Neznamená to však, že kvalita týchto potravín je počas celého obdobia rovnaká.

Bohatšia chuť, viac živín a menej chémie

Je neporovnateľné jesť prirodzene na slniečku dozreté jablko a dovezené jablko, ktoré zrelo počas prevozu postriekané chemikáliami v kartónovej krabici. Rozdiel cíti váš nos aj vaše chuťové bunky a v neposlednom rade aj celý váš organizmus. Dostupnosť živín v nedozretom ovocí sa totiž významne znižuje. Nehovoriac o tom, že chemikálie sú považované za jedného z hlavných vinníkov súčasnej epidémie ochorení.

Vyvážená strava

Ak sa stravujete sezónne, máte istotu, že konzumujete vyváženú stravu, ktorá je v súlade s potrebami organizmu. Tie sa v rámci jednotlivých ročných období prirodzene menia, čo vedeli naši predkovia už tisícky rokov dozadu. Preto, keď je vonku 40 stupňov si väčšina ľudí dá radšej melón, než vysmážaný rezeň s tatárskou omáčkou. Zároveň ide o prevenciu a prírodný liek na rôzne zdravotné ťažkosti typické pre dané obdobie.

Poteší sa naša planéta, aj vaša peňaženka

Lokálne potraviny nie je potrebné prevážať z iných oblastí, čo šetrí náklady na energiu a znižuje emisie. V obchodoch si môžete všimnúť, že sezónne potraviny od lokálneho dodávateľa sú omnoho lacnejšie.

Podpora lokálnych farmárov

Sezónna strava preto ide ruka v ruke aj s preferenciou lokálnych zdrojov. Takýmto nákupom podporujete miestnych farmárov, čo je skvelý spôsob obnovy lokálneho poľnohospodárstva.

Akumulácia sezónnych vlastností 

Počas jednotlivých ročných období sa postupne začínajú sezónne vlastnosti kumulovať, jednak v prírode, ale aj v našom organizme. Všimli ste si napríklad, že koniec dlhej, studenej a suchej zimy býva chladnejší vo februári, než v novembri? Alebo že na začiatku leta si všetci užívajú krásne teplé počasie, ale ku koncu leta už znášame vysoké teploty horšie? Organizmus totiž tiež cíti účinky nahromadeného tepla.

Príroda má vlastné mechanizmy, ako odstrániť túto akumuláciu na konci sezóny. Prvým je zmena klímy v nasledujúcom období. Sucho počas zimy strieda na jar vlhkosť a teplo. Nekonečné jarné dažde potom vystrieda letné sušiace teplo a podobne.

Druhým mechanizmom je sezónna strava. Rovnako ako príroda vyvažuje naakumulované vlastnosti zmenou počasia, aj my potrebujeme upraviť naše stravovacie návyky, aby sme organizmus chránili. Ak na jar budeme konzumovať štandardnú stravu bohatú na potraviny, ktoré zvyšujú produkciu hlienu a nepokúsime sa odstrániť tento jarný hlien, v lete sa zvyšuje riziko jeho vysušenia do hustého toxického materiálu, ktorý môže obaliť črevnú stenu a zhoršiť vstrebávanie a absorpciu živín. Môže trvať roky, kým sa z toho vyvinie problém s trávením, ale je to jeden z problémov, ktorým sa dá vyhnúť sezónnym stravovaním.

Tri hlavné sezóny

Aj keď väčšinou hovoríme o štyroch ročných obdobiach – zima, jar, leto a jeseň – len tri z nich sú primárne, počas ktorých rastliny rastú a zabezpečujú úrodu a jednou z nich je obdobie na oddych. Úroda je na jar, v lete a na jeseň. Počas zimy oddychujeme a konzumujeme úrodu, ktorú sme nazbierali počas jesennej úrody. Preto v skutočnosti máme len tri obdobia sezónneho stravovania.

Ak budeme počúvať potreby svojho tela, zistíme, že sa naše chute počas týchto sezón prirodzene menia: 

Zimné obdobie (neskorá jeseň a zima)

V zime máme prirodzene chuť na polievky, orechy, teplé obilniny, mäso a ryby. Tieto potraviny bohaté na tuk a proteíny pomáhajú telo zahriať a izolovať od chladu. Zároveň sú prírodnou protilátkou proti chladným a vysušujúcim vlastnostiam zimy a zdravotným problémom ako časté prechladnutia, chrípka, suchá pokožka, dehydratácia a zápcha.

Zimný tuk poskytuje pocit nasýtenia, vďaka čomu zabraňuje prejedaniu a znižuje cirkulujúci cholesterol v krvi. Okrem toho, výživné zimné stravovanie buduje zásoby na zvyšok roku. 

Prečítajte si viac: Sezónne stravovanie: Zimné obdobie – neskorá jeseň a zima (1. diel)

Jarné obdobie (jar)

Na jar telo túži po nízko-tučných potravinách, ktoré pomáhajú spáliť uložené zásoby tuku, ktoré organizmus chránili počas studených zimných mesiacov.

Nedostatočná konzumácia jarných potravín máva za následok kolotoč prechladnutí a ohrozeného lymfatického obehu, ktorý inhibuje vhodnú imunitnú reakciu. 

Jar je tiež skvelou príležitosťou pre mierny pôst pre obnovenie schopnosti tela spaľovať vlastný tuk, aby následne v lete, kedy sa jedia potraviny bohaté na sacharidy, nedochádzalo k výkyvom hladiny cukru v krvi.

Prečítajte si viac: Sezónne stravovanie: Jarné obdobie – jar (2. diel)

Letné obdobie (leto a skorá jeseň)

V lete, keď sú dni dlhé a teplé sú najviac užívame energizujúce potraviny, ktoré majú ochladzujúci efekt – sezóne ovocie a zeleninu bohaté na sacharidy.

Článok k letnému obdobiu je vo fáze prípravy.

Najčastejšie otázky na tému Sezónna strava

Závisí sezónna strava od toho, kde bývam?

To, čo je k dispozícii sezónne, bude do veľkej miery závisieť od toho, kde žijete. Samozrejme v rámci Slovenska nie je až tak významne rozdielna dĺžka vegetačnej sezóny ako napríklad v Spojených štátoch. 

Ako sa môžem stravovať sezónne a lokálne, počas dlhej zimy?

Tradičné možnosti sezónneho stravovania počas dlhej zimy sú napríklad:

  • Uskladnenie zeleniny v pivnici. Vhodné na dlhšie uskladnenie je napríklad kapusta, zemiaky, jablká a mrkva, ktoré môžu dobre uskladnené vydržať aj celú zimu.
  • Ďalšou možnosťou je príprava fermentovaných potravín, ako je napríklad kyslá kapusta.
  • Jednou z možností je aj mrazená zelenina. Ak máte priestor, zvážte nákup mrazničky a zamrazte si potraviny v sezóne. Zmrazenie (na rozdiel od konzervovania) významne neznižuje nutričnú hodnotu potravín. Konzervovanie však môže byť ďalším spôsobom, ako mať k dispozícii zeleninu a ovocie aj po letných mesiacoch.
  • Ak sa rozhodnete pre dovezné ovocie a zeleninu, skúste venovať pozornosť vzdialenosti, ktoré potraviny museli precestovať.
Môžem si potraviny zakúpené v sezóne zamraziť? Čo sa stane s ich výživnou hodnotou?

Zmrazenie (na rozdiel od konzervovania) významne neznižuje nutričnú hodnotu potravín.

Organické potraviny sú omnoho drahšie. Skutočne stoja za tie peniaze?

Rada sa držím pravidla: „zaplať radšej viac a jedz menej“. Lepšie jedlo (či už hodnotené chuťou alebo výživovou kvalitou) jednoducho stojí viac, pretože sa pestuje s vyššími nákladmi. Organické potraviny prospievajú nielen vášmu zdraviu (okrem iného znížením vystavenia pesticídom a liečivám), ale aj zdraviu ľudí, ktorí pestujú potraviny. Organické potraviny s certifikáciou sa zvyčajne pestujú na relatívne zdravých pôdach, ktoré boli živené skôr organickou hmotou ako syntetickými hnojivami.

Na Slovensku sa však vyskytujú výnimoční poľnohospodári a farmári, ktorí z nejakého dôvodu nie sú certifikovaní, ale potraviny, ktoré pestujú, by sa nemali prehliadať. Nálepka “organické” či “bio” je dôležitá, ale nemala by mať posledné slovo v nákupnom rozhodovaní.

Avšak podľa môjho názoru je konzumácia zeleniny a ovocia dôležitejšia než to, či sú ekologické. Takže ak si kúpu organických potravín nemôžete dovoliť, neznamená to, že by ste tieto potraviny mali prestať kupovať. Jednoduché pravidlo je: za sumu, ktorú máte k dispozícii si vybertajte čo najmenej spracované potraviny.

Skvelou alternatívou pre vás môže byť aj vlastné dopestovanie – mnoho ľudí si dokáže dopestovať paradajky či jahody na balkóne, prípadne využíva moderné komunitné záhrady.

Naša poradenská služba: Celostná terapia

Reštart zdravia pomocou prírodných metód

Trápi vás zdravie a hľadáte alternatívnu liečbu svojich zdravotných problémov?

U nás sa môžete spoľahnúť na celostný pohľad na človeka. Váš zdravotný stav skúmame skutočne do hĺbky a snažíme sa odhaliť skryté príčiny vašich zdravotných problémov. Následne zostavujeme komplexný plán na ich efektívne riešenie, vrátane podporných pilierov liečby pre dosiahnutie čo najlepších výsledkov pomocou stravy, byliniek a ďalších prírodných možností.