Tento bezmäsitý guláš plný protizápalových potravín má svoje čaro a plnú sladkastú chuť aj vôňu, ktorú stojí za to vyskúšať. Navyše je bezlepkový aj vegánsky a finančne nenáročný. Či už hľadáte protizápalový recept, potrebujete prestávku od mäsa, vegetariánsky recept alebo pre zmenu ochutnať niečo nové, viac hľadať nemusíte. Už ste našli 😉.
Čo je to protizápalová strava?
Protizápalové potraviny sú bohaté na antioxidantny, a mnoho ďalších živín, potrebných na boj proti zápalu (ako omega-3 mastné kyseliny a vláknina), ktoré telo potrebuje v boji proti zápalu. Či už ide o akútny zápal (ako napríklad chrípka či infekcia alebo zranenie) alebo chronický zápal (obezita, diabetes 2. typu, astma, artritída, ochorenie srdca, mŕtvica, rakovina, Alzheimer a pod.), v každom prípade môže byť konzumácia protizápalových potravín prospešná pre zdravie.
Mnoho ľudí, ktorí sa trápia so zápalovým ochorením, prechádza na protizápalovú stravu dúfajúc v zlepšenie svojho zdravotného stravu. Zmena jedálnička vás síce nevylieči, môže vám však priebeh ochorenia zmierniť a v neposlednom rade znížiť šance na vznik sprievodných zdravotných ochorení.
Ak chcete zájsť ešte o krok ďalej, môžete absolvovať celú Protizápalovú kúru – 6 týždňový program vďaka ktorému zbavíte svoj organizmus zápalov prírodne, hĺbkovo a zároveň šetrne. Program vrátane jedálnička cielene kombinuje protizápalovú stravu s očistnou kúrou, ktorú používa Ajurvéda, najstarší a najkomplexnejší liečebný systém na svete, uznávaný aj Svetovou zdravotníckou organizáciou.
Počet porcií | Počet kalórií | Dĺžka prípravy / varenia | Vhodné ako | Sezóna |
---|---|---|---|---|
6 | 127 | 30 / 120 minút | Obed, Večera | Jeseň, Zima |
Protizápalový recept: Batátovo-fazuľový guláš
Ingrediencie
- 2 batáty (sladké zemiaky)
- 4 mrkvy
- 4 stonky rapikatého zeleru
- 2 cibule
- 1 hrnček fazule (najlepšie čiernej, v mojom prípade som použila fazuľu čierne oko)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička majoránky
- ½ lyžičky kurkumy
- ½ lyžičky čierneho korenia
- 2 lyžice sójovej omáčky (pre bezlepkovú verziu použijeme sójovú omáčku bez gluténu)
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice ghee
Postup
Fazuľu si deň vopred premyjeme a namočíme do vody.
Na druhý deň vodu, v ktorej bola fazuľa zlejeme a varíme v novej vode do zmäknutia. Dĺžka varenia sa líši od zvoleného typu fazule. V mojom prípade sa varila hodinu, no klasické veľké biele fazule sa niekedy varia aj 2 hodiny.
Po dovarení si očistíme a nakrájame zeleninu.
V hrnci krátko orestujeme na ghee cibuľu, následne pridáme zvyšnú zeleninu a restujeme spolu, kým zelenina trochu nezmäkne resp. nepustí šťavu (cca 10 minút).
Pridáme vodu z uvarenej fazule, necháme zovrieť a varíme na miernom stupni 15 minút.
Pridáme uvarenú fazuľu, soľ, korenie, sójovú omáčku a škrob rozmiešaný v troche studenej vody. Dobre premiešame, necháme prevrieť a vypneme.
Na záver pridáme prelisovaný cesnak. Po pridaní cesnaku už nevaríme, aby sme nestratili dôležité živiny.
Podávame separé alebo s basmati ryžou.
Dobrú chuť!