Testy na potravinové intolerancie sú v súčasnosti veľmi populárne. Dôvodov je viacero: jednak existuje mnoho príznakov a ťažkostí, ktorých diagnostika aj liečba sú skutočne náročné; a zároveň môžu byť niektoré z nich spojené s neznášanlivosťou určitých druhov potravín. Na ich diagnostiku je však potrebné absolvovať skutočné vyšetrenie u lekára, nie si dať spraviť alebo kúpiť domáci IgG food panel, ktorý mnoho krát zbytočne odďaľuje diagnostiku skutočných ochorení, ako aj ich liečbu.

IgG testy na potravinové intolerancie

Čo byť ste však o IgG testoch na potravinové intolerancie mali vedieť je, že nielenže nemajú vedecké odôvodnenie a liečba založená na ich nepresných výsledkoch je zavádzajúca, ale následne obmedzenie konzumovaných potravín môže spôsobiť viac škody ako účinku. Navyše sa tak odďaľuje diagnostika skutočných ochorení a ich účinná liečba.

A čo je na tom všetkom najzvláštnejšie je, že aj u nás sú tieto testy bežne dostupné a používané a bez mihnutia oka vám ich spravia aj skutoční lekári a špecialisti. Aj v mojom okolí je viacero detí, ktoré sú na zbytočne obmedzenej strave v dôsledku zavádzajúceho IgG testovania.

Kedy imunitný systém tvorí IgG a čo to znamená?

Protilátky IgG označujú expozíciu potravinám – nie alergiu ani intoleranciu.  Testovanie protilátok IgG v skutočnosti ukazuje len to, čo ste nedávno jedli resp. čo konzumujete pravidelne. Podľa stanoviska Kanadskej spoločnosti pre alergiu a klinickú imunológiu by ste mali očakávať pozitívne výsledky testov na potravinové IgG práve u zdravých dospelých a detí.

Niektoré výskumy dokonca naznačujú, že IgG môže byť v skutočnosti markerom potravinovej tolerancie, nie intolerancie. V štúdiách zameraných na zmiernenie alergických reakcií na potraviny, ako je mlieko alebo arašidy, vedci zistili, že hladiny IgG stúpajú so znižovaním závažnosti alergických reakcií.

Linda Kirste, špecialistka na dietetické služby na Health Link B.C. sa to snaží svojim klientom zjednodušene priblížiť nasledovne: „Vieme, že u alergických detí ak IgG stúpa, IgE klesá.“

Test by sa preto “mal použiť na sledovanie toho, či sa u pacienta v skutočnosti vyvíja tolerancia, nie intolerancia,” Douglas Mack, špecialista na detskú alergiu, astmu a imunológiu

Potenciálne nebezpečné dôsledky pre zdravie

Interpretácia testu na potravinové intolerancie nie je iba nesprávna, ale potenciálne nebezpečná pre zdravie, tvrdí Mack. 

Výsledky niektorých testov môžu ukázať zdĺhavý zoznam jedál. Vylúčenie týchto zdravých obľúbených jedál zo stravy môže byť nielen zbytočné, ale aj nezdravé a môže viesť k obmedzeniu stravovania.

Mack hovorí, že vidí „deti, ktoré prichádzajú s nedostatkom výživy, s nedostatočným rastom.“

Prečítajte si viac v článku: Sme prejedení a podvýživení zároveň

Okrem toho, vylúčenie potravín zo stravy môže tiež viesť k vzniku potravinovej alergie, najmä u detí, hovorí Mack.  Jeden jeho mladý pacient si vyvinul alergiu na mlieko po jeho vysadení zo stravy, keď test citlivosti na jedlo naznačoval, že trpel neznášanlivosťou mlieka.

A v neposlednom rade sa u dieťaťa môžu vyvíjať nezdravé stravovacie návyky.

V prípade zájmu o pomoc pri liečbe vašich zdravotných problémov si môžete zvoliť niektorú z našich služieb:

Ak máte otázku súvisiacu s uvedenými informáciami prípadne ste nenašli hľadané odpovede, radi na ňu odpovieme. Prosím prejdite do našej bezplatnej online Poradne.

Ak máte záujem o celostný pohľad pre komplexné riešenie vášho zdravotného stavu, prosím prejdite na službu Celostná terapia na mieru.

Ktoré reakcie na potraviny sú skutočne problematické?

Pravdou však zostáva, že existujú rôzne nežiadúce reakcie na potraviny, pričom nie všetko už má veda preskúmané. Nové výskumy poukazujú na veľký význam potravinovej intolerancie v priebehu niektorých chronických ochorení. Je však potrebný ďalší výskum.

Potravinová alergia

Reakcie sprostredkované IgE sú tie, ktoré nás znepokojujú, pri „potravinovej alergii“: sčervenanie, svrbenie pokožky, sipot, vracanie, opuch hrdla a dokonca anafylaxia.  Tieto reakcie sa môžu vyskytnúť okamžite po expozícii a sú dôsledkom interakcie alergénov s IgE.  Reakcia vedie k rýchlemu uvoľňovaniu zápalových chemikálií, ktoré spúšťajú reakciu, ktorá je zvyčajne spojená s kožou (svrbenie, opuch, vyrážka), ale môže byť závažná pre život ohrozujúcu anafylaxiu.

Enzýmové poruchy

Okrem reakcií sprostredkovaných IgE existuje aj niekoľko ďalších možných reakcií na jedlo, ako sú napríklad rôzne potravinové intolerancie (intolerancia laktózy, histamínová intolerancia). V tomto prípade ide o enzýmovú poruchu, pri ktorej telo nemá dostatok enzýmu potrebného na strávenie určitého druhu potravy.

Nešpecifická potravinová intolerancia

Okrem toho existuje aj nešpecifická potravinová intolerancia na potravinové aditíva (takzvané éčka) ako aj ďalšie reakcie imunitného systému, ako reakcie bielych krviniek.

V prípade reakcie bielych krviniek nejde o klasickú potravinovú či inú alergiu, nedostatok enzýmov ani reakciu na aditíva. Ide o neznášanlivosť, ktorá sa vyvíja dlhšie a je príčinou chronických ťažkostí ako napríklad migréna, tráviace ťažkosti, ekzémy či astma – ale aj obezita. Reakcie bielych krviniek sa zisťujú pomocou ALCAT (antigene leukocyte antibody) testu.

Viac si môžete prečítať v našom článku: Typy nežiadúcich reakcií na potraviny

Záver

Ak máte podozrenie, že zle reagujete na niečo, čo jete, najlepšie je navštíviť lekára, ktorý môže reálne spraviť testy na vylúčenie ochorení ako celiakia, intolerancia laktózy a alergie na jedlo.

Výpovedná hodpota IgG testov je však v tomto prípade minimálna. Na druhej strane ALCAT test podľa môjho názoru stojí za zváženie, najmä v prípade pretrvávajúcich ťažkostí.


https://healthydebate.ca/2017/01/topic/igg-tests-science

https://blogs.webmd.com/food-fitness/20190322/do-home-tests-for-food-sensitivity-work