Aj keď je jar v skutočnosti ešte ďaleko, počas dnešnej prechádzky som mala pocit, akoby bol vo vzduchu jej príchod už „cítiť“. Pravdepodobne tento môj pocit súvisí aj s otepľovaním, v dôsledku ktorého sme všetci (nielen príroda) tak nejak pomýlení. Veď tulipány na záhrade nám začali klíčiť už uprostred januára. Čo mi však tieto slnečné lúče pripomenuli je jarná detoxikácia. A nech už si veda o detoxikácii myslí, čo chce, tí z nás, ktorí načúvajú potrebám svojho tela vedia, že na jar prichádza čas, kedy sa organizmus jednoducho potrebuje prečistiť. Dôležité však je k tejto očiste pristupovať šetrne.

Berte ohľad na sezónne cykly

Príchodu jari sa ľudia zvyčajne nevedia dočkať. Dlhé zimné noci, nedostatok slnečného svetla (tým pádom aj vitamínu D) si mnohí spájaju s nárastom ochorení a depresií. 

Pravdou však je, že tieto prírodné cykly potrebuje nielen príroda a zvieratá, ale aj my. Zima nám dáva príležitosť spomaliť a nasmerovať svoju energiu dovnútra a využiť ju na sebareflexiu a relaxáciu. Ti, ktorí berú ohľad na tieto prírodné cykly, sa môžu podľa Ajurvédy, najstaršieho medicínskeho systémy na svete uznávaného aj Svetovou zdravotníckou organizáciou, tešiť z vyváženého tela a mysle. Naopak tí, ktorí zimu len pretrpia, sa môžu cítiť izolovane a depresívne.

Organizmus po zime býva preťažený

Po zime plnej mnohých otáznych stravovacích rozhodnutí typu majonézový šalát s vysmážanou rybou by sme mali nechať organizmu vydýchnuť a dať mu šancu na regeneráciu.

Podľa Ajurvédy spolu s prejedaním počas Vianočných sviatkov ide ruka v ruke zhoršenie trávenia, vyživovania organizmu a odstraňovania odpadových látok. Tak dochádza ku kumulácii toxického vedľajšieho produktu neúplného trávenia (Ama) v organizme. 

Jarná únava? Toxíny v organizme

Pri kumulácii Amy sa začínajú objavovať príznaky patrí napríklad jarná únava (resp. nedostatok energie), tráviace ťažkosti (ako nafukovanie, hnačka či zápcha), zahlienenie, opuchy, nešpecifické bolesti, priberanie, znížená imunita, atď.

V prípade ignorovania týchto prvotných príznakov môže Ama vyústiť do rôznych ochorení, medzi ktoré patria chronické ochorenia ako napríklad cukrovka, artritída, dna a podobne.

Zabudnite na moderné detoxikačné kúry typu Prerušovaný pôst

Ak aj vy cítite, že s vami niečo nie je v poriadku a začína sa u vás prejavovať jarná únava? Ak hľadáte jednoduchý spôsob, ako detoxikovať vašu myseľ, telo a ducha, voľte opatrne a ako sa zvykne hovoriť, radšej dva krát merajte a raz strihajte.

Jarná detoxikácia skutočne nemusí byť synonymom pre najnovšiu bláznivú diétu, pri ktorej budete neustále stále hladní, čím akurát spomalíte metabolizmus a dostanete organizmus pod dlhodobý stres. Moderné diéty ani čím ďalej tým viac obľúbený Prerušovaný pôst, počas ktorého ľudia dlhodobo preskakujú viacero jedál denne, neodporúča ani Ajurvéda. Práve naopak, ajurvédski lekári varujú, že takýto pôst môže časom spôsobiť nerovnováhu medzi dóšami, ktorá môže viesť k rôznym zdravotným problémom.

Prečítajte si viac v súvisiacom článku: Pravda/Lož: Prerušovaný pôst a detoxikácia organizmu

Tipy na šetrnú jarnú detoxikáciu

Tu je zopár tipov na jarný detox (od najľahšîch po najzložitejšie), ktoré vám pomôžu znížiť množstvo toxínov v tele bez toho, aby ste zbytočne ohrozovali svoje zdravie:

1. Teplá voda s citrónom

Starodávna ajurvédska tradícia pitia horúcej vody s citrónom ráno nalačno je už dlho obľúbeným rituálom pre tých, ktorí sa radi starajú o svoje zdravie. Tento rituál pomáha čistiť tráviaci trakt od toxínov (amy), ktoré sa v ňom hromadili cez noc. Zároveň dochádza k účinnej rehydratácii organizmu a prebudeniu Agni.

Navyše, citróny sú obzvlášť bohaté na:

  • Vitamín C, ktorý je silný antioxidant, čo znamená, že chráni vaše telo pred poškodením voľnými radikálmi. Nedostatok vitamínu C môže viesť k únave, problémom súvisiacim so stresom a oslabenému imunitnému systému. 
  • Bioflavonoidy. Jedným z nich je aj kvercetín, ktorý pôsobí ako prírodné antihistaminikum a predchádzania alergiám a zápalom. Obsahuje tiež antivírusové vlastnosti a pôsobí ako antibiotikum.
  • V neposlednom rade obsahujú citróny pektín, ktorý patrí do skupiny komplexných cukrov, ktoré sú nevyhnutné pre trávenie. 

2. Jedzte sezóne potraviny rastlinného pôvodu

Príroda nám neustále dáva návod na to, ako byť zdravý. Inšpirujme sa preto tým, čo jedia na jar zvieratá. Prirodzene dostupné potraviny sú na jar v podstate len klíčky, zelené listy, huby, grapefruity a ostatné citrusové plody a niektoré korene a bobule. 

  • Jarné potraviny sú suché a slúžia ako prírodné „protilátky“ proti sezónnej vlhkosti.
  • Klíčky sú bohaté na ľahko absorbovaný chlorofyl, minerály a stopové prvky. Chlorofyl sa používa v tele ako potrava pre prospešné baktérie v črevnom trakte. Ak na jar nejete primerané množstvo klíčkov alebo zelených listov, riskujete narušenú črevnú flóru, parazity a patogénne baktérie a kvasinky. Vstrebávanie živín bude ohrozené, čo negatívne vplýva na zdravie.
  • Nedodržanie jarnej sezónnej stravy môže mať za následok produkciu prebytku hlienu, čo vedie k ohrozeniu lymfatického obehu a primeranej imunitnej odpovede v kombinácii s ideálnou pôdou pre bakteriálne a vírusové infekcie.
  • Okrem toho majú tieto potraviny prirodzene nízky obsah tuku a v mnohých prípadoch aj prirodzené vlastnosti pri spaľovaní tukov. Pomôžu vám tak zhodiť prebytočné zásoby, ktoré sú tri robilo v zime.

Dôležitosť konzumácie sezónnych potravín rastlinného pôvodu zdôrazňuje práve protizápalové stravovanie. Protizápalové potraviny sú nevyhnutné na zníženie podprahového zápalu v tele, s ktorým mnoho ľudí nevedomky bojuje. Podľa najnovších štúdií je práve zápal v tele zodpovedný za mnohé z chronických novodobých ochorení, najmä imunologicky sprostredkovaných ako cukrovka 2. typu, alergie, autoimunitné ochorenia a podobne.

Prečítajte si viac v súvisiacom článku: Ako a prečo funguje protizápalová strava

3. Ajurvédsky výživový doplnok Triphala

Triphala je jednou z najznámejších rastlinných výživových doplnkov v ájurvédskej medicíne.  Považuje sa za prostriedok na čistenie toxickej Ama z tela a často sa používa spolu s ajurvédskymi detoxikáciami.

Triphala odstraňuje Amu pomaly, ale efektívne. Pritom pôsobí ako mierne preháňadlo, na rozdiel od väčšiny preháňadiel je bezpečné užívať ju pravidelne po dlhšiu dobu. Je to preto, že pôsobí pomaly a jemne.  Stabilne čistí, čo neohrozuje rovnováhu tela. Postupom času pomáha odstraňovať aj tie najhlbšie penetrovanú toxickú Amu.

Žiadna Jarná detoxikácia sa bez triphaly preto nezaobíde.

4. Ajurvédsky pôst

Ajurvédsky „pôst“ sa odporúča praktizovať pravidelne jeden deň v týždni a len v miernej forme. Počas neho sa konzumuje malé množstvo ľahkých jedál. Výsledkom je rovnako hlad medzi jedlami, ktorý však nenarúša rovnováhu. A práve tento pocit hladu by sme si mali podľa Ajurvédy vážiť. Je to znamenie, že tráviaci oheň alebo Agni sa posilňuje. A práve vtedy, keď nie je Agni zaneprázdnené trávením, začína čistiť toxické Ama.

Prečítajte si viac v súvisiacom článku: Aký prerušovaný pôst odporúča Ajurvéda?

5. Každodenný pohyb

Hýbte sa každý deň minimálne 30 minút! Zvýšený obeh podporuje detoxikáciu prenášaním živín do buniek a vylučovaním toxínov. Pamätajte, že toxíny sú uložené v tukových bunkách, takže čím viac tukových buniek máte, tým toxickejší vás organizmus je.

V prípade zájmu o pomoc pri liečbe vašich zdravotných problémov si môžete zvoliť niektorú z našich služieb:

Ak máte otázku súvisiacu s uvedenými informáciami prípadne ste nenašli hľadané odpovede, radi na ňu odpovieme. Prosím prejdite do našej bezplatnej online Poradne.

Ak máte záujem o celostný pohľad pre komplexné riešenie vášho zdravotného stavu, prosím prejdite na službu Celostná terapia na mieru.


Článok bol inšpirovaný článkom uverejneným na JoyousHealth.com