Črevný mikrobióm tvoria rôzne mikroorganizmy (baktérie, archey, vírusy a huby), ktoré sú prirodzenou súčasťou gastrointestinálneho traktu, konkrétne v tenkom a hrubom čreve.

Črevný mikrobióm plní mnoho zdraviu prospešných funkcií, najmä:

  • spracovávanie podnetov z vonkajšieho prostredia, vďaka čomu dochádza k vývoju imunity a budovaniu imunitnej tolerancie.
  • ochrana pred infekciou pomocou kontroly a zabezpečovania rovnováhy kolónií
  • rôzne lokálne funkcie, ako napríklad: hrá dôležitú úlohu pri trávení potravy a absorpcii živín, regulácii metabolizmu, atď.

Svoje funkcie si však dokážu plniť  len za predpokladu, že sú baktérie a mikróby v správnom pomere a zložení. Za ich reguláciu je zodpovedný práve imunitný systém, preto je jeho zdravie kľúčové.

POTENCIÁL ČREVNÉHO MIKROBIÓMU

V poslednej dekáde vedci začali vďaka rozvoju vedy a technológií objavovať potenciál ľudského mikrobiómu a jeho vplyvu na zdravie.

Len v roku 2018 prebehlo viac ako 2 400 klinických štúdií, ktoré testovali rôzne terapie založené na mikrobióme. Toto číslo neustále rastie. Pre porovnanie rok predtým bolo štúdií „len“ 1 600.

Potenciál mikrobiómu sa zdá byť nekonečný. V podstate ovplyvňuje takmer každý aspekt zdravia. Prostredníctvom komplexných imunitných mechanizmov sa vplyv jednotlivých mikrobiómov rozširuje na systémy vzdialených orgánov.

Od úplného pochopenia mikrobiómu však máme ešte veľmi ďaleko. Mikrobióm sa totiž líši od jednotlivca k jednotlivcovi, je iný v rôznych častiach tela, mení sa počas života a ovplyvňujú ho mnohé faktory, najmä strava, fyzická aktivita, vek a veľa ďalších faktorov, z ktorých ešte o mnohých ani nevieme.

ČREVNÁ DYSBIÓZA

Stále viac a viac zdravotných problémov sa spája s narušením krehkej rovnováhy baktérií v mikrobióme (dysbiózou).

Pri narušenej rovnováhy kolónie majú zníženú schopnosť navzájom sa kontrolovať. To môže viesť k prerastaniu jednej alebo viacerých kolónií, ktoré môžu ďalej škodiť ďalším.

Nadmerné a neprimerane veľké kolónie vylučujú zvýšené množstvá vedľajších toxínov odpadových produktov, spotrebovávať vitamíny a utilizovať bielkoviny, čo spôsobuje ich deficit v organizme.

Taktiež môže dôjsť k vytvoreniu priestoru pre rast patogénnych baktérií.

Rovnováha črevných baktérií môže ovplyvniť imunitný systém, zdravie sliznice čreva (zvýšená priepustnosť čriev), ale aj ďalších zdravotných problémov ako: ankylozujúca spondylitída, atopický ekzém, zápalové ochorenie čriev (IBD), syndróm dráždivého čreva (IBS), obezita, metabolický syndróm, reumatoidná artritída, diabetes 2. typu.

V prípade zájmu o pomoc pri liečbe vašich zdravotných problémov
prepojením modernej aj alternatívnej medicíny pre dosiahnutie čo najvyššej účinnosti a pokrytie celkového zdravotného stavu si môžete zvoliť niektorú z našich služieb: Individuálna hodinová konzultácia alebo Komplexný zdravotný plán na mieru.

BAKTERIÁLNE (SIBO) a PLESŇOVÉ PRERASTANIE ČREVA (SIFO)

Typom črevnej dysbiózy je bakteriálne prerastanie čreva (SIBO) alebo plesňové prerastanie čreva (SIFO). Ide o syndrómy charakterizované zvýšeným počtom a/alebo abnormálnym typom baktérií alebo plesní v tenkom čreve.

K SIBO/SIFO dochádza pri poruche prirodzených ochranných mechanizmov, ako sú žalúdočná kyselina, žlč, enzýmy, imunitný systém a pohyb čriev. Väčšinou ide o následok nezdravej stravy, pesticídov, alkoholu, liekov, stresovej záťaže, atď.

Ľudia trpiaci SIBO a SIFO majú obvykle značné nevysvetliteľné príznaky nafukovania, bolesti a plynatosti. Ďalšie tráviace problémy môžu zahŕňať: zápach z úst, žalúdočná nevoľnosť (zväčša dočasná a mierna), zápcha alebo hnačka.

Dve nedávne štúdie ukázali, že 1 zo 4 zo pacientov s nevysvetliteľnými tráviacimi ťažkosťami malo SIFO.

OVPLYVŇOVANIE ČREVNÉHO MIKROBIÓMU

Črevný mikrobióm ovplyvňuje mnoho faktorov, ktoré vieme ovplyvniť sami vlastnými každodennými rozhodnutiami.

Medzi najznámejších ničiteľov črevného mikrobiómu patria najmä antibiotiká, strava plná spracovaných potravín bez dostatočného množstva vlákniny, stres, alkohol, nedostatok pohybu, atď.

Výskum ukázal, že črevné baktérie môžu byť manipulované už v priebehu niekoľkých dní zmenami stravy.  Napríklad zmena množstva potravy na báze zeleniny alebo živočíšnej stravy, ako aj úprava príjmu sacharidov môže ovplyvniť zloženie mikrobiomu.

Prečítajte si viac (súvisiace témy):
Oživovanie tradičných praktík: Fermentovanie (fermentácia)
Prečo sa hovorí, že imunita sídli v črevách
Ľudská mikroflóra
Liečba budúcnosti: Fekálna transplantácia

O najnovších trendoch, ako podporovať mikrobióm tvorený prospešnými baktériami, ktoré ovplyvňujú takmer každý aspekt zdravia, vrátane domácich receptov sa dozviete v našej príručke: Zachráňte imunitu sebe aj svojim deťom.

GUT MAKEOVER PROTOKOL

Štvortýždňový program obnovy črevných baktérií GUT MAKEOVER je diétny protokol určený na manipuláciu a vyvolanie pozitívnych zmien v črevnom mikrobióme na riešenie zažívacích problémov, ovplyvnenie fyzickej aj emocionálnej pohody a zníženie hmotnosti

Základné princípy protokolu:

1. Obmedzenie spracovaných sacharidových potravín s vysokým obsahom obilnín, cukru a umelých sladidiel, čo môže spôsobiť dysbiózu, spolu so zvýšením konzumácie zeleniny a fermentovaných potravín, ktoré podporujú prospešné baktérie.

2. Konzumáciu širokej škály zeleniny a ovocia s obsahom vlákniny a fytochemikálií na kŕmenie črevných baktérií a podporu rozmanitosti druhov. 

3. Konzumáciu probiotických a prebiotickýcg potravín, na ďalšiu podporu prospešných baktérií v črevách

4. Každodenný 12-hodinový pôst, ktorý zahŕňa dvanásť hodín pôstu medzi večerou a raňajkami, aby sa v čreve stimuloval opätovný rast črevných baktérií cez noc.

V štúdii 21 zdravých účastníkov podstúpilo „The Gut Makeover“ počas štyroch týždňov.  Sledované aspekty boli hodnotené pred a po intervencii pomocou dotazníka.  Testy odhalili významné zníženie hmotnosti, pozitívny vplyv na trávenie a výrazné zníženie negatívnych príznakov súvisiacich s myslením, pamäťou a duševnou pohodu, vrátane príznakov úzkosti a depresie.